Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Jakojärven Pitkäjärvi

HAMMASKAIRA
JAKOJÄRVEN PITKÄJÄRVI
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

009

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Jakojärvestä etelään noin 1km päässä olevan järven koillisrannalla, vajaa 200m järven itärannan niemenkärjestä pohjoiseen.


Rakennus 1 nähtynä etelän suunnalta. rak 2 tuolla taustan männikössä noin 30m päässä.

MUISTIINPANOJA: "009 Jakujärven Pitkäjärvi.
Rak 1. 5m syvä ja 8m leveä. Takareunassa lahoja hirsiä useita päälekkäin. Etureunan hirret poistuneet. Joitakin rautavanteita.
Rak 2. Noin 30m pohjoiseen toinen rak. n. 9m leveä ja 7m syvä. Hyvin sammaleen ja varpujen peitossa, jopa hiukan vaikea hahmottaa kokoa. Ei päälekkäisiä hirsiä. Leveys on voinut olla vain 6m jos kauempana oleva hirsi on sinne pyörähtänyt tai siirretty. Järeä kurkihirsi näkyvissä samoin kuin sen päälle lahonneita kattovasoja. Rakennus siis lienee lahonnut paikalleen.
Rakennuksista on vaikea sanoa niiden käyttötarkoitusta.
Rak 1. 5m rannasta ja rak 2. 10m rannasta. Siellä täällä peltipurkkeja."
6.6.2014 MH

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2014

24.6.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7623320

3506330

Huom:

LISÄKUVIA

Raunion merkintä 1968 topokartassa ja vielä 1989. Ei näy uudemmissa kartoissa. 2 rakennusta. Eteläisempi 5mx8m joitakin hirsiä näkyvissä. Toinen rakennuspaikka noin 30m pohjoisempana, koko 9mx7m Sammaleen peittämiä hirsiä mäntyvesaikon keskellä. Todennäköisesti Kirakkajoen 1900-luvun alun hakkuitten aikaisia rakennuksia. Voisi olettaa paikalla olevan tukkikämpän ja hevostallin. (MH 2014
MML:n karttapaikalla 2014 järvi on nimeltä Jakujärven Pitkäjärvi.

Päiväkirjamerkintöjä:

6.6.2014 Perjantai. ". . . Olin aika ”puhki” kun tulin Jakujärven Pitkäjärven rantaan. Hylkäsin hyvän tuli- ja leiripaikan järven pohjoispäästä kun halusin mennä sen hakkuukämpän raunion tuntumaan.
Raunio löytyi järven toisesta päästä, tai oikeastaan niitä oli kaksi. Teltta kuitenkin pystyyn ensiksi vaikka sadekin näyttää hellittävän ja loppuvan. Tuli se viimeksikin päälle tosi nopeasti. Nestetankkaus ja sitten etsimään kännykkään tolppia ylempää rinteestä. Yhteys etelään hyvä ja mielikin sen jälkeen samanlainen. Ruokaa ja juomaa navan alle. Onpa raukea olo. Tuossa järvessä on isoa ahventa. Hetken kokeeilin, toinen pääsi karkoon ja toisen päästin. Ei sitten kuitenkaan innostanut tulien teko ja paistaminen. Kävin vielä kuvaamassa ja mittaamassa noita tukkikämppien jäänteitä.
Ulkona +18 ja kello on 22:00. Teltassa lämmin. . ."