Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Jänkäjärvenperä

HAMMASKAIRA
JÄNKÄJÄRVENPERÄ
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

109

Edellinen

Seuraava

Kammi

Jänkäjärven koillispään pohjoislaidalla. Järven koilliskärjestä 400m länteen Jänkäjärvenpäältä laskevan kivikkoisen puron itälaidalla, rannala.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio


21.03.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7634750

3505860

Huom: 

LISÄKUVIA

Kammi. Rakentaja Kiril Ananin. Käytetty kalastustukikohtana vielä 1980-luvulla. (KA 2009)
PJV.n kuvan (2015) mukaan kömmänä on ollut osittain rinteeseen kaivettu harjakattoinen rakennelma. Päädyssä oleva ovi on suuntautunut järvelle. Sisällä on ollut ilmeisesti makuulaveri kahdelle. Oven sisäpuolella, vasemmalla puolella on maassa kiviä joten voisi olettaa siinä olleen tulisijan. Onko kuvassa oleva tynnyri toimittanut kamiinan virkaa. Kurkihirsi ja osa kattolaudoista on paikallaan vielä 2015. Onko katto ollut turpeella peitetty vai onko sammaleet valtaamassa lautakattoa.
Rakennuksen merkintä löytyi "Maasto ja Kartta" kirjan esimerkkikuvasta sivulta 59. Piirsin kirjakaupassa kuitin taakse rakennuksen sijainnin ja kotona tarkistin omia karttojani. Vuoden 1998 Hammastunturi ulkoilukartassa on musta neliö oikealla kohdalla mutta se on hyvin piilossa kivikko merkinnän keskellä. On jäänyt aiemmin huomaamatta ja varmaan olisin epäillyt tuota jos olisin havainnut. Rakennus näkyy 1968 ja 1977 topo-kartoilla mutta ei enää 1989 topo-kartalla.

Päiväkirjamerkintöjä: