Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kemi-yhtiön kämppä

HAMMASKAIRA
KEMI-YHTIÖN KÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

134

Edellinen

Seuraava

Kultakämppä

Kyläjoensuusta 100m alavirtaan, Ivalojoen länsirannalla.


Tasainen paikka rannan tuntumassa. Onko tässä ollut Kemi-yhtiön kämppä vai onko tasanne myöhemmiltä ajoilta.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poistunut

(2008)

16.06.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7595580

3481790

Huom:

LISÄKUVIA

Koivulan kämpältä (133) runsaat 100m pohjoiskoilliseen on ollut joitakin rakennuksia. Kemi-yhtiön 1800-luvun lopun kaivuutöistä on jäljellä kivikasoja mutta rakennuksista tuskin mitään muuta kuin rakennusten paikka ja/tai tulisijojen perustuksia. Paikkaa on inventointu 1982. Tuon inventoinnin mukaan kämppä on ollut noin 5m kanttiinsa oleva tulisijallinen rakennus. Tästä pienen matkan päässä etelään oli leipomo 4x6m ja vielä n.20m etelämpänä sauna.
"Kultajoki kertoo" kirja: ”Kemi-yhtiön kämppä, sauna ja leipomo: Kemi-yhtiö lienee kaivanut Timanttikönkäällä 1800-luvun loppupuolella. Perimätiedon mukaan töissä on ollut jopa neljänkymmenen hengen porukka ja kaivupaikan tiedetään olleen tuottoisa.”
Paikalla on ollut myöhemminkin valtauksia ja kaivamista joten vanhat jäljet on hyvinkin sekoittuneet uudempiin. Käydessäni Kyläjoella 2008 paikalla näkyi muutama pressukota.

Päiväkirjamerkintöjä:

6.7.2008 "...Sade lakkasi pian lähtöni jälkeen. Tuuli vielä kovasti ja kylmästi joten kuoriasu päällä oli hyvä mennä. Koitin vielä kuvata vastarantaa jospa joku nurkka kultakämpästä näkyisi. Se alempi olikin pressuviritelmä + pari kotaa. Joku oli paikalla..."