Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kirakkajärvi länsi

HAMMASKAIRA
KIRAKKAJÄRVI LÄNSI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

191

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Kirakkajärven länsipuolella järveen laskevan Kirakkajoen etelärannalla. Noin 100m ennen kuin joen loppukoski kohtaa järven kapean lahden.

Kämppä.

MUISTIINPANOJA: "191 Kirakkajärvi länsi
Raunio oli siinä missä pitikin.
Rak 1. Jäänteet selvästi näkyvissä, nurkissa vielä salvoksia päälekkäin ja kurkihirret 2kpl kattovasoineen nähtävissä maahan vajonneina. Tästä rakennuksesta voi vielä selvitellä rakennuksen mallin ja rakenteen. Koko perinteinen 8-9m syvä ja leveys hieman enemmän. Paikka törmän päällä ei olisi ollut parhaimmillaan kesäkäytössä.
Rak 2. Eli ilmeisesti talli taas huonommin säilynyt. Rakennuksen mitat selviää kyllä hyvin mutta hirsiä ei juurikaan näy varvikon alta. (Alimmat järeät hirret paikallla). Noin 20m rakennuksesta 1. ylävirtaan ja hieman etäämmällä joesta. Jokivartta kulkiessa kävelee helposti ohi."
(7.6.2014 MH)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2014

27.06.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7625030

3501850

Huom:   

LISÄKUVIA

Tukkikämpän jäänteitä. Ei näy 1968 topokartalla niin kuin muut Kirakkajärven rauniot. Ei myöskään merkitöjä missään muussa kartassani.
Kaksi rakennuksen rauniota. Molemmat kooltaan noin 8x8m Lähempänä rantaa on "kämppä" jonka seinissä useita hirsiä ja sisäosa täynnä katon rakenteita. "Talli" hieman ylempänä ja kauempana joesta. Siinä vai alin hirsi joka sekin varvikon peitossa.
Kulttuuriperintökohteiden inventoinnin 2010 -pdf julkaisussa oleva kohde. Alla tiivistelmä.
"5.2.8 Kirakkajärvi länsi Kirakkajärvi länsi, Kämpän raunio MH-tunnus: 124868. Kämpän raunio sijaitsee mäntykankaan reunassa satakunta metriä etelään kohdasta, jossa Kirakkajoki laskee Kirakkajärveen. Kämpän raunio on koillis-lounaissuuntainen ja kooltaan noin 9 x 9 m. Kämppä on salvottu järeistä pyöreistä hirsistä, joista kookkaimpia on veistetty nelisärmäisiksi. Enimmillään hirsikehikkoa on säilynyt kolme hirsikertaa. Mahdollinen huonejako ei enää ole hahmotettavissa."
Inventoinnin mukaan ei olisi muita rakennuksia mutta tässä kohtaa inventointiporukka on ollut laiska. Sillä tuo "talli" on vain noin 25m etelään.

Päiväkirjamerkintöjä:

La 7.6.2014 ". . . Heräilin (päiväunilta) kolmen aikoihin eikä enää satanut, pilvistä ja usvaista. Päätin siirtyä Kirakkajokivarteen. Kamppeet kasaan ja menoksi. Kirakan eteläranta ei parasta vaellusmaastoa mutta hyvin kuitenkin kuljettavissa. Yhdellä tömpyrällä istahdin kokeilemaan känny yhteyttä. 1 palkki ja tekstari lähti ja toinen tuli.
Kirakkajokisuussa m m m mikä kalapaikka. Kämppäraunio 191 oli siinä missä piti ja samaa tyyppiä kuin muut. Parempikuntoinen väentupa ja liki kadonnut talli. Teltalle paikka kosken yläpäähän jokipenkalle. Päivää oli vielä hyvin jäljellä joten kiertelin hiukan jokivarressa ja kävin kämpän jämätkin kuvaamassa. Iltapalatukevasti teltalla ja muistiinpanojen kimppuun. Nukahdin taas kesken kirjoittelun."