Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kirakkajoki lanssitupa

HAMMASKAIRA
KIRAKKAJOKI LANSSITUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

189

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Kohdassa, jossa Kirakkajoki kääntyy jyrkästi kohti itää, Syväjärvestä laskevan puron ja Kirakkajoen yhtymäkohdan alapuolella, joen etelärannan penkan päällä.

Muistiinpanoja: "189 Kirakkajoen lanssitupa
Kirakkajoen lanssitupa käsittää yhden rakennuksen penkereen päällä. Useita hirsikertoja pohjoisnurkassa. Etelän puoli maan tasolla. n.8mx8m. Rauniossa on paljon puuta ja rakenteita näkyvissä. Rinteen alla padon jäänteitä." (8.6.2014 MH)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2014

29.06.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7625090

3500560

Huom:   

LISÄKUVIA

Tukkikämpän, padon ja tukkilanssin jäänteitä. Ei näy kartoissani.
Kämppä mäen päällä. Hirret lähes maanpintaan asti vajonneita yhtä nurkkaa lukuunottamatta. Rinteen alla padon rakenteita. Tukkilansseja en osannut paikalta etsiä. Hieman etelään on kohde 190 Kirakkajoki itäranta. Näiden kohteiden välimaastossa  hieman puutavaraa ikäänkuin riukuvessan paikka.
Kulttuuriperintökohteiden inventoinnin 2010 -pdf julkaisussa oleva kohde. Alla lyhennelmä.
"5.2.4 Kirakkajoki 2 Kirakkajoki, Kämpän ja padon rauniot, tukkilanssi MH-tunnus: 124865. Kohde koostuu kämpän, padon ja tukkilanssin raunioista, jotka muodostavat varsin ehjän metsätöihin ja puutavaran uittoon liittyneen monipuolisen kulttuuriperintökokonaisuuden.
Kämpän raunio sijaitsee kolmisenkymmentä metriä Kirakkajoen rannasta moreeniharjanteen päällä. Raunio on kooltaan noin 9 x 9 m. Seinät ovat olleet salvotut pyöreistä järeistä hirsistä. Raunion pohjoisnurkka on säilynyt tasakertaan saakka. Kattorakenteet ovat romahtaneen jo vuosikymmeniä sitten.
Kämpän raunion luota kohti Kirakkajokea laskevan rinteen alla sijaitsevat padon ja tukkilanssin jäännökset."

Päiväkirjamerkintöjä:

8.6. Sunnuntai "Ennen klo 10:00 olin kuitenkin liikkeellä. Hieman kumpareista ja kiertelevää mutta ennen Syväjärven suvantoa jo ylempänä tasaista jokipenkkaa. 189 Lanssitupa putkahti näkyviin. Paljon on hirsiä jäljellä. Joku on jättänyt lasten kumiveneen raunion laidalle. Alhaalla katsoin padon. Joki tuntui siiinä padon kohdalla jo aika pieneltä. Syvyys ja virtausnopeus taitaa olla suuremmat.
Seuraava tupa 190 oli niemen keskellä pian Lanssituvasta."