Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Koierijärvi

HAMMASKAIRA
KOIERIJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

090

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Koierijärven (Koijerijärvi) kaakkoispuolella noin 100m rannasta. 2,2km Tolosjoesta itään ja noin 10km Saariselän turistikylästä luoteeseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poistunut (siirretty)


10.01.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7602250

3512390

Huom:

 LISÄKUVIA


Päiväkirjamerkintöjä:

Pieni hirsinen autiotupa järven itärannan maastossa. Järvi on useimmissa kartoissa Koierijärvi, joissakin esiintyy myös muoto Koijerijärvi. Rakennus palveli autiotupana vuoteen 1990 jolloin sen hirsikehikko siirrettiin järven pohjoisrannalle, siellä olevan kämpän saunaksi. Kämpän loput romppeet poltettiin ja paikka siistittiin, tästä johtunee väärinkäsitys jotta kämppä olisi palanut.

"Sitten menikin vuoteen 1990 kesään, kun retkeilin Koierin maastossa. Tarkoitus oli yöpyä Koierin autiotuvassa, mutta hämmästyksekseni tupa oli purettu pois. Kun näin pohjoisrannalle ilmaantuneen uuden rakennuksen, menin katsomaan sitä ja sehän olikin autiotuvasta uusiokäyttöön rakennettu rantasauna." (PKK 2011)

Pohjoisrannan nykyinen kämppä, jonka rantasauna on vanha tupa, on rakennettu 1984. Kämpän nimeksi on laitettu "Vilpola II". Se oli Metlan tutkimuskämppä.

2014 on vanha autiotuvan paikka jo lähes täysin "maastoutunut". Penkin ja pöydän jäänteet sinnitelee näkyvissä. Vanha autiotupa on yhä pohjoisrannalla saunana. Pohjoisrannan rakennuksen nykyisestä omistajasta ei ole tietoa. Metlan kämpät tiettävästi siirtyivät kaikki metsähallitukselle muutama vuosi sitten. 

Pohjois-suomen autiomajat vuodelta 1958 kertoo seuraavaa: "123 Koierijärvi. Ivalojoen vesistöön kuuluvan Koierijärven itärannalla n. 10 km Kaunispää-tunturista luoteeseen talvikäyttöinen maja. Hyvässä kunnossa. Kamina. Majoitustilaa 4-5 henkilölle. Polttopuuta."