Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Koijerinoja

HAMMASKAIRA
KOIJERINOJA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

018

Edellinen

Seuraava

Rakennusryhmä

Koijerijärveltä Kirakkajokeen laskevan joen suussa, sen pohjoispuolella.

Taustalla saunan seinää

MUISTIINPANOJA:
"018 Koijerinoja.
Rak 1. noin 8mx8m kokoisen rakennuksen paikka jossa rekennuksesta kertoo vain turpeeseen hautautuneiden alimpien hirsien kumpareet. Muu puutavara on täytynyt korjata pois.
Rak 2. n.7x8m pyöreistä hirsistä tehty rakennus. ?Kämppä?. Ikkunat etelään ja pohjoiseen, ovi joelle. Pihamaalla yksi iso hellakamiina ja rakennusen sisällä, sortuneen katon alla toinen. Kurkihirret vielä oviseinän päällä mutta muuten romahtaneet. Runsaasti kettoon käytettyä puutavaraa romahtaneena sakennuksen sisään.
Rak 3. Tallin, välihuoneen ja varaston yhdistelmä. Eteläpäässä harvahirsinen talli kooltaan noin 7mx7m. Tallin seinissä taitaa olla lähes kaikki hirret vielä paikallaan. Tallin vieressä järeämmistä hirsistä, talliin myöhemmin liitetty 4m leveä väliosa. Välihuosasta ovi talliin. Väliosan takana vielä erillinen huone jossa hellakamiina. Tuo väliseinä on pystypuista. Huoneessa on ollut ikuna. Pohjoispäässä vielä harvahirsinen 2mx4m kokoinen ?varasto?. Rakennuksella leveyttä siis yhteensä noin 13m.
Rak 4. Sauna 7mx7m. Iso kivikasa koillisnurkassa. Ovi pohjoiseen ja ikkuna joelle. 6-8 hirsikertaa nurkissa. Yksi nurkka poltettu. Pihalla oven vieressä hellakamiina. Seiniä on sisäpuolelta suoristettu (piiluttu).
Rak 5. Noin 16x8m kokoisen rakennuksen paikka. Jäljellä useamman, täysin sammaloituneen hirren kohouma. Rakennuksessa ollut huoneita ja tulisijojen paikkoja mutta niiden hahmottaminen seinähirsien sisäpuolelle on vaikea. Rakennuksen kohdalla kasvaa ?järeitä? puita 20-30cm paksua. Miksi rakennuksen 1 kohdalla ei ole puustoa mutta tässä sitä on runsaasti ja paksua. Jos kaikki paikan rakennukset on saman ikäisiä niin tämä on täytynyt purkaa heti hakkuiden jälkeen tai jo niiden kestäessä. Tämän rakennuksen eteläpäässä on näkyvissä ohuempien riukujen nurkkasalvos.
Rak 6. Kellari. Suurehko kuoppa joka on ollut ilmeisesti katettuna. Kellariin johtaa eteinen jonka seiniin on käytetty sahatavaraa.
Kohdassa 7. on jotain puutavaraa maassa lahonneena ja kasa ruostuneita peltipurkkeja.
Kohde 8. sen näköinen paikka missä on voinut olla jotain rakennelmia".

(8.6.2014 MH) Katso kartta lisäkuvissa

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2014

30.06.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7621430

3500320

Huom:       

Topokartassa 1989 kaksi rakennuksen merkintää. Ei näy enää uusissa kartoissa (2014).
Paikalta löytyi kuitenkin viiden rakennuksen paikat ja kellari. Lisäksi muutama paikka jossa on tehty jotain, halkovarasto, tunkio, wc ym. Laajahko kohde. Kaksi rakennusta on kokonaan poistunut, vain alimpien hirsien täysin turpeen peittämänä kohouma, rak1 ja rak5.  Kolme rakennusta: rak2 Kämppä. rak3 Talli ja rak4 Sauna on vielä täysin hahmoitettavissa. Niissä useita hirsikertoja päällekkäin. Talli lähes kokonaan tasakertaan asti pystyssä. Rak6 on kellari jossa maakuopan sisäänkäynnissä käytetty sahatavaraa. Alueella on tietenkin ollut erilaisia varastoja, vessoja, halkopinoja, tunkioita ym joiden hahmottaminen on jo vaikeaa. (MH 2014)
MML:n karttapaikan ilmakuvassa 2014 näkyy selvästi kämppien raunioita.

Päiväkirjamerkintöjä:

8.6. Sunnuntai
". . . Nälkä jo hiukan kurni kun viimein olin köpötellyt Koijerinojan 018 kohdalle. Matka todella mukavaa maastoa. Mutta onpa Koijerinojalla ollut kylä, 5 rakennuspaikkaa ja kellari sekä joitain epämääräisempiä kohtia. Saunan vierellä nuotiokehä jonka viereen laskin rinkan. Vesi keittimeen ja tuli nuotioon. Täällä on jopa III-IV tolppaa soneralaisessa, siis viestittelin.
Vatsa täynnä soppaa sopi käydä kuvaamassa rakennukset ja piirrellä kartta. 3 ?hyvin? säilynyttä ja kaksi melkein näkymätöntä. Eri ikäisiä vai onko nuo 2 purettu jo hakkuiden aikana tai heti sen jälkeen. Toisen kadonneen tuvan paikalla kasvaa 20-30cm paksua puuta.
Etappi Ahvenjoen yhtymäkohtaan on hieman mäkisempää . . ."