Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Liljarova

HAMMASKAIRA
LILJAROVA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

063

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Liljarovan länsilaidalla n. 100m Sotajoesta. Sodankylän kunnanrajasta 800m pohjoiseen.

Kullervo Kemppinen kuvaa kirjassaan "Naskama" (1975) kämpän paikkaa seuraavasti: “Tupsahdimme Sotajoelle melkeinpä ennen kuin osasimme odottaakaan. Hyvä keli, myötämaa —vaikka loivakin— ja miellyttävä sunnuntai mieliala yhdessä siivittivät menoamme. Aamupäivä ei ollut vielä läheskään lopussa kun sujuttelimme pienen sivupuron vartta Sotajoen laaksoon tarkalleen sillä kohdalla missä vastarannan äyräällä olisi pitänyt komeilla oikein valtakämppä.
Meitä melkein nauratti, kun odotetun suuren pirtin sijasta paikalla oli pystyssä vain pari metriä kanttiinsa oleva lautaseinäinen koju, joka oli palvellut kaikesta päätellen metsätyökämpän puuvajana tai muuna hatarana säilytystilana. Vajassa oli tallella kolme seinää. Neljäs oli joko poltettu tai siitä irroitetut laudat käytetty muuhun parempaan tarkoitukseen.
Vaikka maasto oli vahvan hangen peitossa, löysimme toki helposti itsensä kämpän sijankin, mistä rakennus oli kaikesta päätellen purettu ja hirret kuljetettu pois. Jos se olisi palanut, olisi paikalle varmastikin jäänyt jonkinlainen tulisija törröttämään. Kämpän hirret oli kaiketi ostanut joku urakoitsija metsähallituksen piirikonttorilta. Vanhojen metsäkämppien kaupat eivät toki ihan harvinaisia olekaan.”

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poistunut


17.12.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7584150

3501220

Huom:

LISÄKUVIA

Rakennuksen merkintä löytyy Topokartalta 1965 (Metsätyökämppä) ja Yleiskartalta 1968. GT-karttakin 1981 sisältää kämpän. Ei esiinny uudemmilla kartoillani.

"Yllätyksekseni Liljarovassa oli vielä kolmiseinäinen lautavaja ihan kunnollisesti pystyssä, vaikka Kemppisen käynnistä tässä vajassa on kulunut yli 40 vuotta. Kemppinen kertoo siitä kirjassaan ja mainitsee sen olevan kolmiseinäinen. Itse asiassa kaikki seinät ovat siinä paikoillaan, mutta ovi on vain pois ja näyttää vain kolmiseinäiseltä. Tarkemmin katsoessani lautavaja olikin puusee kahdella reiällä. . . Katolla on vielä hyvä huopakate, niinpä se saattaa kestää vielä pitkään pystyssä.
Lautavajan lähellä oli iso tukkikämpän raunio ja pari muutakin pienempää rauniota. Rauniossa oli paljon sahanpurua, joka loistaa ilmakuvaan hyvin. Rakennukset oli jo Kemppisen aikaan purettu pois. Lähempänä Sotajokea oli selvä saunan raunio poroaidan takana. Kiuaskivikasa näkyi hyvin.”
(PKK 2017)

Päiväkirjamerkintöjä: