Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Ronkajoki

HAMMASKAIRA
RONKAJOKI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

005

Edellinen

Seuraava

Rakennusryhmä

Ronkajoen itärannalla 30-80m joesta. Alajärveltä noin 700m etelään.

Kämpän ovi.

MUISTIINPANOJA 2014:
"Kivisimmästä koskesta alajuoksuun ennen laajaa mutkaa reilusti rannasta (Lähin eli sauna noin 30m). Topokartalla 1968 oleva raunion merkintä on mielestäni hiukan liikaa pohjoisessa.
1. Sauna. Koko noin 6m suuntaansa. Iso kivikasa (kiuas) nurkassa. Ovi etelään, ikkuna joelle länteen jonne matkaa arviolta 30m. 3,6,6,6 hirsikertojen määrät nurkissa. Yksi kurkihirsi etelä-pohjois suunnassa. (Kurkihirsillä tarkoitan katon kannatukseen käytettyjä järeitä hirsiä jotka on seinästä seinään. ”Virallisesti” kurkihirsi on vain se ylin katon harjan kohdalla oleva puu ja muut katon lappeella olevat hirret on vuoliaisia)
2. Kämppä. 7mx8m kokoinen hirsikehikko jossa päätyseinan oviaukko vielä paikallaan. Siinä 7 hirttä päälekkäin muuten seinät maan tasalla. Ei isoja varauksia hirsissä. Lännen puoleisen seinän hirret puuttuu kokonaan, onkohan tarvittu jossain muualla. Hieman katon puutavaraa ja ainakin yksi kurkihirsi näkyvillä. noin 30m sainasta
3. Talli. Kaksi noin 5x7m huonetta. Seinissä ei ole varauksia eli oletettavasti talli. Eteläisempi tehty oletettavasti ensin koska siinä on kaikki neljä nurkkaa salvostettuna. Pohjoisempi huone on liitetty eteläisemmän kylkeen. Huoneiden välillä on ollut ovi. Maassa on kattohuovan palasia. Etäisyys kämppään noin 30m.
4. Riukula eli WC. 2-huoneinen vessa jonka sivu- ja etuseinät on tehty pystypuista. Koko noin 2mx3,5m. noin 30m tallista etelään.
5. Isohko kuoppa. Jätteille ?
6. Rakennuspaikka. Isohkon useampihuoneisen rakennuksen paikka. Kuoppia huoneiden kohdilla, eli maata kaivettu pois lattian alta. Seinistä jäljellä vain turve/varvikko penkat. Hirsiä ei ole näkyvissä ja rakennuksen kohdalla kasvaa runsaasti mäntyjä. Eli rakennuksen hirret on kuljetettu toisaalle pian hakkuiden jälkeen. Rakennuspaikalla metalliromua mm. tynnyreitä. Yksi isohkon tulisijan perustus hyvin näkyvillä.
7. Jotain. Muutama tasainen paikka. Rakennusten läheisyydessä on varmaan ollut aikanaan erilaisia varasto- ja työskentelypisteitä jotka ovat muokanneet hieman maapohjaa. Tässä kohdin on maassa neliötä muistuttavia paikkoja joiden kasvillisuus hieman poikkeaa muusta maastosta. Mitään merkkejä rakennuksista ei kuitenkaan pikaisella katsomisella näkynyt."

(8.6.2014 MH) Katso kartta lisäkuvissa

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2014

03.09.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7630900

3506220

Huom:       

Topokartassa 1968 yksi raunion merkki. Topokartassa 1989 kaksi raunion merkkintää.
Paikalta löysin (2014) ainakin 5 rauniota jotka nimesin saunaksi, talliksi, kämpäksi, vessaksi ja isoksi rakennuspaikaksi. Lisäksi paikalla on iso kuoppa ilmeisesti jätteille ja tasaisia paikkoja joissa on voinut olla joitain tilapäisiä rakennelmia, halkopinoja ym.
Sauna ja kämppä normaalia kokoa 6-8m kanttiinsa, Hirsiä nurkkasalvoksissa 0-7kpl. Kämpän oviaukka vielä jäljellä. Talli oli poikkeuksellisesti kaksihuoneinen ja sen on näistä rakennuksista parhaiten säilynyt. Vessaa en muualla ole nähnyt. Iso rakennuspaikka oli metsittynyt ja täysin ilman näkyviä hirsiä, vain seinien paikalla olevat penkat ja yksi tilisijan kivikasa.
Rauniot on ilmeisesti 1930-luvun metsähakkuiden aikaisia jäänteitä. Ronkajokea pitkin on ollut tarkoitus uittaa puut Rahajärveen. Uittoon tarvitaan miehiä. Rakennusten lähiseudulta puuttu järempi puusto täysin, eli hakattu täällä ainakin on. Noin 1km koilliseen on "Kämppälammet". Sinnekin pitäisi tehdä tutkimusmatka. (MH 2014)
Noin 500m pohjoiseen on kohde 199 Ronkajoensuu ja 1,4km itäkoilliseen on kohde 209 Kämppälammet.
Kohde on mukana metsähallituksen inventoinnissa 2011. MH-tunnus: 141262.

Päiväkirjamerkintöjä:

11.6.2014 keskiviikko
"Seuraavana kohteena Ronkajoki ja sen tukkikämpät (005). Arvelutti hieman tuo joen ylitys. Muistin kyllä, että ylitin sen 1999 padon kohdilta suht vaivattomasti, mutta nyt on ollut vedet ylhäällä (tullessani, mutta siitä on nyt jo viikko). Viimeöinen sade siihen päälle. Joki oli kuitenkin tuossa kohdin kovin kivinen ja jakautunut kahteen osaan. Hiukan katselemalla löytyi paikka josta selvisi saappailla kiveltä kivelle. Väleissä oli kyllä syvää ja virtausta.
Tukkikämpät oli alavirtaan, taas hieman kauempana kuin oletin. Meinasin jo kääntyä. Täälläkin on kämppäkartano. Ensin raunioina sauna ja tupa periteistä mallia. Sitten kaksiosainen talli jonka seinissä vielä useita hirsikertoja. Seuraavaksi erikoisuutena oli ulkokäymälä. Kun vielä penkan alapuolen maastoa katseli, näkyi metalliromun ympärillä rakennuksen seinien paikat. Taaskin vain seinien paikat, ei hirsiä. Oli siinä yksi selkeä neliskanttinen tulisijan pohja kivistä. Tämä rakennus oli iso. Vielä loi mielikuvitus pari rakennuspaikkaa viereiselle heinikolle, mutta jätetään ne taas omaan arvoonsa. (Kämppien ympärillä ja pihamaalla on ollut monenlaista toimintaa halkopinojen, puuvarastojen, hevosten, rekien, jätehuollon, varastoinnin ym osalta. Näiden toimien seurauksena tukkikämppien ympäristoissä on aukeita ja tasaisia heinikkoisia paikkoja). Sitten suunta Alajärvelle. . . .
"