Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Selperinoja

HAMMASKAIRA
SELPERINOJA
LAPIN KÄMPÄT   KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

068

Edellinen

Seuraava

Kultakämppä

Palsinojan mutkaa 800m ennen kaakkoon suuntautuvan sivujoen Selperinojan varrella. Palsinojalta n.850m ylävirtaan. Joen koillis/itäpuolella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huonossa kunnossa

2008

3.8.2008

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

7598190

3500440

Huom:

 LISÄKUVIA

Selperinojalla on kaivettu kultaa satakunta vuotta. Tämä rakennus ei visiinkään ole niin vanha mutta ikää on kuitenkin runsaasti. Pitkähkön omainen, matala hirsirakennus jossa erillinen eteinen. Kullan kaivuuseen oletettavasti rakennettu ja siihen liittyvässä käytössä sitten enempi, vähempi huollettuna.
Muistiinpanot paikanpäällä (2008)
"Selperi. Hirsikämppä 3mx4m päässä lautaeteinen 2m. Hirsiosa kunnostettavissa, ikkuna rikki. Kämppä on "käytössä", sisällä kaivajien varusteita ja elämisen merkkejä. Kivipiisi korvattu terästakalla. Eteisen katto harva, paikattu pressulla. Oven edustalla pieni tasanne ja kivipesän pohja. Saunan haamuko? Jokirannasta n. 30m."
Selperinojan itäpuolen kämppä siis siellä missä pitikin. Juttelin yhden huuhtojan kanssa ylempänä ojan varressa. Hän kertoi, että edellinen valtauksen haltija (kämpän kohdalla) oli pitänyt kämpästä erittäin hyvää huolta mutta nykyinen ei niinkään. Siltä hiukan näytti. Kämppä on kuitenkin täysin kunnostettavissa. Alin hirsikerta pitäisi vaihtaa. Ilmeisesti tuvan katto pitää vettä.
Tämä taitaa olla ainoa rakennus Selperinojan itäpuolella. Länsiranta onkin sitten täynnä teitä, uusia kultakämppiä, purettujen leirien pohjia, asuntovaunuja, asuntoautoja, pressukatoksia ym. Koko joki on vallattu ja osan matkaa jokea möyritään isoilla koneilla. 1980-luvun topokartassa olevan länsirannan rakennusmerkinnän kohdille osuu useita tasaisia rakennuspohjia. Mahdoton sanoa mikä niistä olisi tuo karttamerkintä. Joka tapauksessa se on ollut kevytrakenteinen ja suht uusi. Tuon merkinnän voi unohtaa kortistoista pois.

Päiväkirjamerkintöjä: