Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Uusihaaran parakki

HAMMASKAIRA
UUSIHAARAN PARAKKI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

239

Edellinen

Seuraava

Parakki

Uusihaaran länsirannalla aivan Kutturantien sillan kupeessa tien eteläpuolella.

Kullervo Kemppinen kuvaa parakkia seuraavasti kirjassaan ”Naskama” v.1975 s.186:
”Kolistelemme sisään tienvarren parakkiin. Sen ovi ei ole lukossa, vaikka lukko onkin olemassa. Parakki lienee pystytetty paikalleen Kutturan tietä rakennettaessa. Mitä käyttöä sillä nykyisellään lienee muuta kuin satunnaisen kulkijan tervetulleena levähdyspaikkana, on vaikea sanoa. Parakissa on varsin hyvä ja runsas kalustus ja varustus aina rautasänkyjä ja nestekaasuhellaa myöten. Onpa parakissa sen verran kattiloita ja astioita, että siellä pystyy puuron keittämään ja popsimaan senkin, joka ei ole ottanut omia patoja ja kippoja kantaakseen ? kunhan on suurimot ja suolat. Taisipa parakista suolaakin löytyä. Ei juuri ole erämaassa sitä majaa, mistä suola ja tulitikut puuttuvat.”

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poistunut


01.01.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7586550

3508430

Huom:


Rakennuksen merkintä ja teksti "Par." näkyy ainakin topokartalla 1965. Paikalla on ollut parakki ilmeisesti Kutturan tietyömaan tarpeisiin. Maantie Kutturaan valmistui 1959, eli parakki on samalta ajalta jos se kerran oli tietyömaan tarpeisiin tuotu.
Rakennuksen merkintä vaihtelevasti 1970-luvun karttojen jälkeen joten parakin poistumisen ajankohta hyvin epäselvä.

"Nykyisin Kutturantie on oikaistu ja tehty uusi silta Uusihaaran yli. Vanha tienmutka on jätetty levähdysalueeksi. Alue on tasattu ja ei voinut nähdä mitään rauniota. Paikalla oli vain vanha postilinja-auton raato hajotettuna." (PKK 2017)

Päiväkirjamerkintöjä: