Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Ahvenjärvi

HAMMASKAIRA
VUIJEMIN KÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

062

Edellinen

Seuraava

Porokämppä / Autiotupa

800m kunnanrajasta Sodankylän puolella, Vaulonlammesta 2,2km itään. 7.5km Kutturantien eteläpuolella.


"Vuijemin kämpän alkuperäisellä rauniopaikalla on vielä pystyssä lautavaja jonka katto on romahtanut alas. Arvelen sen olevan puuliiteri tai saattaisi se olla myös puusee, mutta mitään vessaan viittaavaa kömmänässä ei näkynyt. Kämpän rauniolla oli vielä kahvipannu ja sinkkiämpäri. Niiden takana männyn kyljessä oleva pilkka vaikuttaisi olevan vanhan postipolun merkkipilkka. Postipolku on kulkenut kämpän ohi Vuijemijänglle päin. Topografikartassa olevaa polkua ei enää ole näkyvissä kuin vähän paikoin." (PPK 2018)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Siirretty toisaalle


08.12.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7581620

3487670

Huom:   

LISÄKUVIA

Paikalla on ollut autiotupanakin toiminut porokämppä. Kämppä on siirretty Kiviojalle ennen 1977. Jäljellä on vielä rakennuksen perustuksiin viittaavia kivikasoja, metalliromua, lahonneita pölkkyjä ja kattonsa menettänyt pieni vaja.

Kullervo Kemppinen kuvaa kirjassaan "Naskama" (vuodelta 1975. sivu 151) kämppää tyhjentävästi.
Kullervo Kemppinen "Naskama" (1975) sivu 151
”. . .Uijemin pirtti on täydessä kunnossa, tilava ja valoisa, kuiva ja viihtyisä. Ei merkkejäkään lahoamisesta katossa eikä seinissä. Ehkäpä sijainti kuivalla kankaalla on osaltaan asiaa auttanut. Poikkeuksena useimmista vanhoista poropirteistä niistä monet ovat vallan ikkunattomia tässä kämpässä on isoja ikkunoita kaksittain, yksi kummallakin sivuseinällä. . . Myös takka ovinurkassa on taiten tehty; täällä siinä on kiinteänä varustuksena asianmukainen tantari ja kraakku, toisin sanoen takanotsan kannattimena olevaan pystyrautaan varaava vaakasuora vieläpä eri korkeuksille aseteltava rautainen keitinorsi. Kaiken kaikkiaan kämppä saa meiltä jokseenkin täydet kymmenen pistettä. . . ”
Joutenkulkija, 2008, Vaellus.net: "Kuljin vuonna 1977 heinäkuussa Purnumukasta Ivalojoelle. Silloin kulki metsäautotie Purnumukasta luoteeseen ja sen jatkeena oli pari kilometriä polkua karttaan merkitylle Vuijemin kämpälle. Kämppää ei enää ollut, joten lähdin kulkemaan poroaitaa seuraten kohti Rovasen maantietä. Yllättäen törmäsin tuohon Kiviojan kämppään ja se vaikutti aivan vastavalmistuneelta.."

Kämppä siis ilmeisesti siirretty Kiviojalle ennen vuotta-1977. Autiotuvat kirjan mukaan tupa olisi siirretty Kiviojalle 1980-luvun vaihteessa jossa tuhoutunut palossa 2002. Katso 061 Kivioja.

Kämpän merkintä löytyi 1972 ja 1980-luvun lopun topokartoista ja 1980 GT-kartassa. 1998 topokartassa rakennus on "siirtynyt" polun toiselle puolen. Mitä tuolla on ollut 1998, vai onko ollut mitään.

Päiväkirjamerkintöjä: