Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Ylimmäiset lompolat

HAMMASKAIRA
YLIMMÄISET LOMPOLAT

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

192

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Kirakkajärven ja Jakujärven välillä olevan Ylimmäisten lompoloidan lännen puoleisen länsirannalla. noin 300m lompolon eteläpäästä.


Kämpän parhiten säilynyt nurkka.

MUISTIINPANOJA: "192 Ylimmäiset lompolat
Ylimmäisten lompoloiden ylemmän länsirannalla. Pienen lammen eteläpuolella (lampi uhteydessä lompolaan). Muita paremmin säilynyt raunio, oikeastaan rakennus. Noin 6mx6m. Tehty paremmin ja saatettu ylläpitää pidempään mikäli on hakkuiden kämppä.vIkkunapieli ja nurkat yhtä lukuunottamatta useilla hirsikerroilla. Tuon puuttuvan nurkan hirret nojaa viereiseen nurkkaan. Raunion vieressä ”puuvajan” eli/tai halkopinon pohja.
Noin 1km pohjoisemmaksi on merkitty vuoden 2000 GT-karttaan rakennuksen täplä jota ei näy muissa kartoissa. Saattaa tarkoittaa tätä kohdetta. En käynyt katsomassa paikkaa sateen ja laiskuuden takia."
(7.6.2014 MH)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2014

03.09.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7624860

3504390

Huom:   

LISÄKUVIA

Tukkikämpän jäänteitä. Noin 6x6m kokoisen, hyvin tehdyn rakennuksen jäänteet. Oven ja ikkunan paikat näkyvissä ja osittain useita hirsiä päälekkäin. Osa hirsistä pinottu yhteen nurkkaan ja yhdessä nutkassa hiiltyneitä hirsiä. Rakennuksen vieressä ilmeisesto halkopinon pohja alimpine halkoineen. Lähellä kotapuut ja tulipaikka. Muuten ei mitenkään kulunut ympäristä (koilispuolen pimeä ja kosteahko ranta).
Kartoilta en tätä kohdetta ole löytänyt. GT-17 kartassa vuodelta 2000 on rakennuksen täplä n.1km pohjoiseen kirakkajoen länsirannalla. Katso 012 Kirakkajoen mutka.

Kulttuuriperintökohteiden inventoinnin 2010 -pdf julkaisussa oleva kohde. Alla kooste.
"5.2.10 Ylimmäiset lompolat, Kämpän raunio MH-tunnus: 124883
Kämpän raunio sijaitsee läntisemmän Ylimmäisen-Lompolan länsirannalla. Kämpän raunio on jokseenkin pohjois-eteläsuuntainen ja kooltaan noin 5 x 5 m. Kämppä on salvottu nelisärmäisiksi veistetyistä hirsistä. Parhaiten säilyneessä lounaisnurkassa on jäljellä seitsemän hirsikertaa. Kämpän raunio on osittain palanut, koillisnurkan hirsissä näkyy palojälkiä. Lounaisnurkkaa vaikuttavat retkeilijät käyttäneen jonkinlaisena tilapäissuojana nykypäiviin saakka."

Lainaus Teuvo Lehtolan kirjasta, Kolmen kuninkaan maa, Sivulta 375
”Pasvik Rahajärven savotassa vuosina 1935-1937 hakattiin 65 000 tukkia. Tämä ns. Kirakkajärven savotan alue ylti maantieltä aina Hammasjärvelle saakka. Savotan pääpirtti oli Jakujärvestä vähän ylöspäin. Alue ylti maantieltä Hammasjärvelle saakka. Tukit hakattiin Metsähallituksen toimesta, uitettiin Kirakkajoen kautta ja myytiin Ukonjärvellä ATIF:ille.”
Paikka ei vaikuta Pääpirtiltä, vaikka sijainnin kuvaus tähän sopii. Onko vielä jossain joku löytymätön kohde tai olisiko joku seuraavista kohteista: 011, 012, 092

Päiväkirjamerkintöjä:

La 7.6.2014 "Seuraava kohde 192 oli seuraavan lompolan seuraavalla rannalla. (itsekin kaipasin seuraa). Tuo tupajäänne olikin toistaiseksi parhaiten säilynyt. Vain yksi nurkka kadonnut, muuten useita hirsikertoja. Paikalla myös kotapuut. Niin . . . se sade alkoi ennen tänne saapumista, eikä ollut enää tihkua. Kuvaaminen jäi nopeisiin räpsäyksiin, eikä ajateltua kahvitaukoa viitsinyt pitää. Istuin kaatuneella kelolla, katselin joutsenparia lompololla ja hörppäsin vettä. Päätin taas oikaista niemen yli Kirakkajärven lahdelle. Tiesin sen vanhastaan hiekkarantaiseksi."