Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Yrjänän Matti

HAMMASKAIRA
YRJÄNÄN MATTI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

214

Edellinen

Seuraava

?

Kutujärven länsi- luoteispäässä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta

2014

02.04.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7632170

3504260

Huom:

LISÄKUVIA

Geologisen tutkimuskeskuksen netissä julkaistussa kartassa, joka on vuodelta 1903, esiityy 2 rakennuksen merkintää ja teksti "Yrjänän Matti". Rakennukset on sijoitettu Kutujärven länsi/luoteispäähän. Vaikka Kutujärvi ei tuossa kartassa muodoltaan ole aivan nykykarttojen mukainen niin läheiset järvet on paikallaan ja järvien väliset laskuojatkin kohdillaan. Järvet on nimetty kuten nykyään. Jos järvet on piirrety liki oikein ja niillä on nimet niin voisi olettaa kartan piirtäjän tietäneen mihin kohtaa rakennukset merkitsee.
Tällä kohdin en ole rakennusten merkintöjä muilla kartoilla nähnyt. Kyseisellä kartalla ei esiinny viereinen 184 Ronkajärven tila joka on noin 2km päässä luoteeseen. Ronkajärven tilan asuinkenttä on ollut käytössä 1800 luvulta (Muinaisjäännösrekisteri). Tuon kentän laidalla on vielä vanhempien rakennusten jäänteitä. Näiden Ronkajärven rakennusten puuttuminen GTK.n kartalta voisi viitata siihen, että kyseessä olisi kuitenkin sama kohde ja GTK.n karttaan ne olisi piirretty väärään paikkaan.
Jotta asia ei olisi aivan yksinkertainen niin vuoden 2014 retkellä havaitsin nelikulmaisen kuopan Kutujärven länsipäässä noin 20m rannasta. (Kuoppa tai kehämäinen penkka). Kuoppa oli selvästi neliö ja noin 20-40cm syvä. Mitoiltaan 2m suuntaansa. Mitään rakentamiseen viittaavaa puutavaraa tai kiveystä ei näkynyt. Voisiko tämä kuoppa liittyä Yrjänän Matin tiluksiin. Katsoin hieman ympärilleni havaitsematta muita ihmisen toimia. Oletin kuopan liittyvän kalastukseen ja olevan yksittäinen. Varsinaninen talo olisi toki voinut olla hieman etäämmällä. Olin juuri lähtenyt yön leiristä ja oli "kiire" eteenpäin. Koordinaatit on likiarvoja koska minulla ei vieläkään (2014) ole gepsiä.
004B Kutuharju 1 sekä 004C Kutuharju 2 voisivat myös tulla kyseeseen Yrjänän Matin paikkaa arvioitaessa.

Päiväkirjamerkintöjä:

11.6.2014 Keskiviikko
"Hyvällä mielellä ja paranevalla säällä on mukava lähteä eteenpäin.
Näillä rannoilla on paljon vanhoja tulipaikkoja ja muita ihmisen jättämiä pienempiä jälkiä. Joku kuoppakin länsirannan männikössä, mutta ei muuta rakentamista siinä kohdin. Kuoppa on kuitenkin selvästi ihmisen tekemä. Rannalla tuli vastaan myös rautalangan hirttämä mänty."