Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Aitatievan kota

HAMMASKAIRA
AITATIEVAN KOTA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

071

Edellinen

Seuraava

?

Harrijoen latvoilla Toolosjoen ja Palsinojan välillä Aitatievalla olevan poroerotuspaikan kirnun kaakkoispuolella 50m aidalta. Siliänselän lammille koilliseen matkaa n.1,5km .

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta

2004

06.05.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7597070

3504860

Huom:

LISÄKUVA

Rakennuksen merkintä vuoden 1965 topokartassa. Näkyy vielä 1998 Hammastunturi kartassa vaikka on varmasti ollut tuolloin jo maantasalla. Koko erotusaita on tehty koivuista joten sen ikää on vaikeampi määritellä. Koivu kun lahoaa nopeasti.
Raunio on kooltaan 2-3m kanttiinsa, suorakulman muotoinen kasa koivunrunkoja. Rungot jo varpujen peitossa ja pelkkiä lahoa puuta sisältäviä tuohiputkia. Vaikea sanoa minkä sorttinen rakennelma on paikalla ollut. Muodon perusteella jättäisin kodan pois vaihtoehdoista vaikka sillä nimellä tämä on karttoihin merkitty. 1970-luvun kirjoituksissa tämä on mainittu samanlaiseksi kuin 070 Siliänselän kota. Kunto vain erittäin huono.

Etsin rakennuksen jäänteitä aidan tuntumasta ja kiersin kirnunkin niin sisä- kuin ulkopuolelta. Muita rakennukseen viittaavia jäänteitä en havainnut. Mikään ei kuitenkaan estä jonkun kodan jäänteen olemista hieman sivummalla. Löytämästäni paikasta ei mitenkään pystynyt varmistamaan, että kyseessä olisi ollut rakennus.
Koordinaatit on likiarvoja koska kohde ei esiinny tarkemmilla kartoilla.

Katso: Siliänselän kota 070

Päiväkirjamerkintöjä:

18.9.2004 "Jatkoin Aitatievalle. Vanha aita oli tehty koivuista ja siksi painunut täysin maahan. Paikoin sitä oli jopa vaikea havaita. Sitä seuraamalla kuitenkin löysin vanhan erotuspaikan kaaren. Toinen kammi oli merkitty sen kaakkoispuolelle. Kiersin kehän ympäri merkein kaksi kierrosta huomaamatta merkkiäkään kammista. Luovuin etsinnöistä ja suuntasin Hirvas-Niilan erotuspaikan suuntaan. Kun on tuuri niin astuu kammin jäänteiden päälle. Eli hakemani raunio oli aivan maan tasalla kaarteen aidasta noin 50m. Maassa on neliön muotoinen läjä koivun runkoja. Aivan lahoja ja paksun varvikon peittäminä. Hiukan nurkkaa kuopimalla näkyi kirveellä katkaistuja koivun päitä. Mahdotonta sanoa minkälainen kömmänä tässä on ollut. Kota se ei ole sillä muoto on neliö. Turvetta kuitenkin päällä. Joku etuseinällä varustettu laavu tai sinnepäin. Selkispä sijainti ettei jäänyt kaivelemaan."