Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Alajärvenlampi

HAMMASKAIRA
ALAJÄRVENLAMPI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

003

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Alajärvenlammen koillispäässa jängän reunalla metsäisen kumpareen tyvellä. Alajärvestä 1km koilliseen ja Jänkäjärvestä 1,8km kaakkon.


Tallin jäänteitä idän suunnalta katsottuna.

MUISTIINPANOJA 2014:
"003 Alajärvenlampi
Kaksi rakennuksen jäännettä. Katselin myös jäänteiden ympäristöä löytämättä merkkejä useammasta rakennuksesta.
1. Talli. Rakennuksista se lännen puoleinen. Metsäisen rinteen alla olevalla tasanteella laajalti hirsiä hyvin lahonneina. Järeimmistä hirsistä voisi päätellä rakennuksen koon olleen noin 6mx8m. Hirsiä on kuitenkin seinien suuntaisesti laajemmalti. Rakennus on voitu purkaa tai sitä on oltu vasta kokoamassa. Toki rakennuksen seinät on voineet myös romahtaa ullospäin tai rakennuksen päädyissä on ollut joitakin laajennuksia. Ei siis ole ihan helppoa päätellä rakennuksen mallia, kokoa tai käyttötarkoitusta. Yhden nurkan hirsissä näkyy kantikkaita salvoksia. Eteläreunassa on muutamia riukuja näkyvissä seinäpenkan päällä ja keskellä rakennusta pari muuta riukua jotka viittaisivat kattorakenteisiin. Kurkihirttä ei kuitenkaa näy. Onko tässä ollut talli vai majoituskämppä ? Tallista 20m etelään lammen suuntaan on isohko lähde.
2. ”Kämppä”. Tallista noin 30m itään on kooltaan noin 8m kanttiinsa olevan rakennuksen jäänteet. Rakennus voi olla pidempikin mutta maassa olevista hirsistä on vaikea sanoa mitkä on seinän kohdalla ja mitkä jostain syystä seinän vierellä. Tämä varsinkin pohjoispäässä rakennusta. Hyvin lahonneita hirsiä on seinän paikkojen kohdilla useita. Rinteen puoleisen seinän päälle ulottuu joitakin riukuja jotka saattaa olla katosta. Rakennuksen paikalla kasvaa useita 20-30cm paksuja mäntyjä."
  (12.6.2014 MH)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

1999, 2014

14.8.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7633110

3507270

Huom:       

LISÄKUVIA  

Epämääräinen muistikuva vuodelta 1999. Ei valokuvia mutta kartalle piirretyn reitin viereen laitettu merkintä. Ilman karttamerkintää epäilisin omaa muistiani. Ilta oli silloin jo myöhä, kun rauniot ohitin.
2014 kävin tarkistamassa paikan ja sieltä löytyi kahden hirsirakennuksen hyvin lahonneet jäänteet.
"Talli" Rakennuksista se lännen puoleinen. Metsäisen rinteen alla olevalla tasanteella laajalti hirsiä hyvin lahonneina. Järeimmistä hirsistä voisi päätellä rakennuksen koon olleen noin 6mx8m.
”Kämppä” Tallista noin 30m itään on kooltaan noin 8m kanttiinsa olevan rakennuksen jäänteet.
Sijainnin koordinaatit on likiarvoja koska kohde ei esiinny kartoilla. En ole havainnut tästä kohteesta missään mitään muutakaan merkintää. (MH 2014)

Päiväkirjamerkintöjä:

12.6.2014 torstai
Kirjoittelu meni illalla pitkäksi, melkein tämän päivän puolelle. Siis aamulla olis mielellään jäänyt makaamaan. Puol väkisin vääntäydyin ylös eli istualleni teltan oviaukkoon. Taivas oli täysin harmaa mutta ei vielä sateen oloinen.
Vaikka koitin hoitaa aamutoimet ripeästi niin viimeiset pakkaamiset kevyessä tihkusateessa. Liikkeelle noin 8:30.
Heti siinä järven takana, vanhan talvitien ja soratien välissä oli avohakkuu ja metsäkoneen möyrimä maa. Paluu todellisuuten oli kohdallani jyrkkä. Lähdin taapertamaan soratietä. Tihkusade ei houkutellut millekkään kiertoreiteille. Alajärvenlammen koillispää piti kuitenkin tutkia koska muistikuvat vuodelta 1999 kertoi siellä olevan kämpän jäänteet.
Laskeuduin tieltä järven tuntumaan ja suoraan sen perällä olevan metsäniemen nokkaan. Siinähän se, kämppä tai talli. Tallia tai muuta etsin lännen ja jängän puolelta löytämättä mittään. Vilkaisin vielä penkan päälle, ei löytynyt muuta. Kämpän (raunion) koko n.6x8m. Hirret taasen niin kuin ne olisi purettu seinän vierustoille, osa mahdollisesti viety pois. Mitään ei ollut päälekkäin, ei edes nurkissa.
Pois lähtiessä tuli vastaan toinen rakennus joka oli aivan kiinni sen metsäniemen itälaidassa. Sellainen monihuoneinen jossa hirsiä peittää paksu varvikko ja keskellä kasvaa 20-30cm paksuja puita. Muutamia irtohirsiäkin oli sotkemassa rakennuksen koon hahmottamista. Noin 8mx8m tämäkin.
Palailin tielle ja aloin marssin kohti pikitietä, tai siis Myössäjärven kotaa. . .