Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Appisjoensuu

HAMMASKAIRA
APPISJOENSUU
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

054

Edellinen

Seuraava

Asuttu / autio tila

Ivalojoen pohjoisrannalla Appisjoensuun itäpuolella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Purettu

2004

07.05.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1890-luku

7602980

3484960

Huom:

LISÄKUVIA

Lainaus kirjasta Kullan ja luonnon kutsuSeppo J Partanen: “Appisjoen suulla oli vuosisadan vaihteen tienoilla Annan Kaapin eli Gabriel Annanpoika Aikion rikkaaksi mainittu talo. Kaapi oli lemmenjoelle muuttaneen Kaapin Jounin isä. Talossa pidettiin Lehmiä ja porokarja oli suuri. Kaapi möi kultamiehille poronlihaa, maitoa ja kalaa vaatien aina maksuksi kultaa.”  Kirja julkaistu 1990.
Kun paikalla on ollut tila karjoineen päivineen niin maastosta tulisi löytyä useamman rakennuksen perustuksia. Vaan huonostippa löytyy. Muutama mahdollinen rakennuksen paikka. mutta kaivaa pitäis jotta varmuuden sais. Eikä tuota tiedä vaikka joku olis jo kultaa kaivaessaan rakennusten pohjat myllännyt.
Paikasta löytyy valokuvia (yksi oli paikalla infotaulussa) ja varmasti tutkitumpaakin tietoa.
Hammastunturi Ihmisten erämaa kirjan sivulla 16 on seuraavaa. "... Kutturalaiset ostivat puolestaan Gabriel Aikion Appisjokisuuhun jättämät rakennukset, pirtit, aitan ja navetan, joka Purettiin ja siirrettiin kylään. Rakennuksista aitta on yhä pystyssä entisellään ja navettakin palvelee Olavi Maggan härkälatona..."
Kirjassa Ealli Bieras, sivu 85, mainitaan seuraavaa:
"… Sinne perusti Gabriel Aikio kruununmetsätorpan 13.5.1893 ja tilan nimeksi tuli Appisjoensuu.
… Annan Kaapi asui Appisjoella 1800-1900-luvun vaihteessa Ivalojoen ensimmäisen kultaryntäyksen aikaan. Tuolloin kentässä oli kämppä, navetta ja aitta.
… Asukkaat muuttivat pois pois Appisjokisuusta, koska jokisuu oli niin paha paantamaan, että eräänä syksynä paanne nousi talon ikkunoihin asti. Tila jäi tyhjäksi ja siirtyi valtiolle. Kuttura Magga osti nämä vaimonsa kotipaikan rakennukset Metähallitukselta 1940-50-lukujen taitteessa. Rakennukset purettiin ja vedätettiin härjillä Kutturan kylään. Parhaista hirsistä tehtiin Kutturan pihapiiriin härkälato eli räkkäsuoja poroille. Aitta salvottiin uudestaan aitaksi."

Päiväkirjamerkintöjä:

14.9.2004 "Appisjoen suussa komea nuotiopaikka. Maisemia piisaa. Rantaan tietenkin kyhätty pressusaunan runko. Paikalla on ollut joku asuinrakennus Kaapin Aikion tms. Siitä oli kyltti ja kuva paikalla. Haalistunut tosin ettei kaikesta saanut selkoa. Rakennusten paikkoja ei tahdo löytyä. Joku turvekeko ja muita mahdollisia. Mielikuvitukselle ei saa antaa sijaa muuten täällä olisi kokonaisen kylän perustukset."