Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Björklundinoja

HAMMASKAIRA
BJÖRKLUNDINOJA
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

155

Edellinen

Seuraava

Kultakämppä

Ivalojoen eteläpuolella. Björklundinojan eli Pataojan suun itäpuolella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta

2008

1.8.2008

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7601470

3489960

Huom:  

LISÄKUVIA

"Tehdaspiirit 1870 Kultalasta alavirtaan" Kartassa näkyy kahden rakennuksen merkinnät Pataojan suussa sen itärannalla. Koordinaatit karkeita likiarvoja koska kohteet ei näy topokartoissa. Kämppiä on ollut mahdollisesti myös Pataojan länsirannalla.
Parikymmentä metriä Pataojansuusta, Ivalojoen rantapenkalla oli muistotaulu jonka mukaan paikka on Björklundinoja. Molemmat nimet näkyy MML:n karttapaikan 1:16000 mittakaavatason kartassa.
Paikalla oli (2008) kullanhuuhtoja ja hänen apumies. Kysäisin vanhan kämpän paikkaa ja minulle näytettiin tasainen alue jossa vanhoja tulisijan pohjia. Onhan se kämppä tuossakin voinut olla. Ei vain mitenkään poikennut tuoreempien kultaleirien rakennuspohjista. Tosiaan pari matalaa kivikekoa jotka ova olleet tulipaikkoja. Ei hirsiä eikä kivijalkaa.
Näin kyllä lähempänä Pataojaa toisen tasaisen paikan joka mielestäni myös olisi voinut olla rakennuspaikka. Enpä vain halunnut häiritä huuhtojia enempää. Ilmeisesti paikalla ei ole mitään selkeää hirsikehikkoa ja piisin pohjaa koska sellaista ei minulle esitelty. Oikein mukava iäkkäämpi huuhtoja. Jäivät saunan lämmityspuuhiin ja minä jatkoin matkaa.

Päiväkirjamerkintöjä:

7.7.08
"... Seuraavana Pataoja jossa kaivaja olikin paikalla. Sain opastuksen Björklundin kämpän kohdalle. Eipä ollut paljoa jäljellä. Pieni tasanne ja siinä pari tulisijan kumparetta, matalia. Vastaavan näköisiä kohtia olen nähnyt muuallakin ja oletettavasti tuoreempia kaivajien leirejä. Enpä viitsinyt ruveta aluetta enempää tonkimaan vaikka yksi mielenkiintoinen paikka oli siinä lähempänä Pataojaa. Jäivät saunanlämmitys puuhiin kun jatkoin Ivalojoen tuottoisimman rinteen alapuolitse etiäppäin. ..."