Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Hammastunturin tupa

HAMMASKAIRA
HAMMASTUNTURIN TUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

042

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Hammastunturin koillislaidalla. Muutama sata metriä Hammasojasta itään. 600m Aittajärvestä etelään.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huonossa kunnossa

1999, 2004

27.12.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7615070

3495320

Huom:

 LISÄKUVIA

"Lapin palkisen kämppä"
Pieni, Vuorhavaaran erotusaitaan liittyvä "Lapin palkisen kämppä". Kooltaan kämppä on runsaat 3m suuntaansa. Kämppään majoittuu 2-4 henkeä. Kämppä on ollut viimeiset vuosikymmenet talkoolaisten ja yksittäisten retkeilijoiden avulla käytettävässä kunnossa. Vuosituhannen vaihteessa oli jo loppu lähellä katon ja välikaton petettyä. Viimeisten vuosien aikana on kuultu useista kunnostuksista. 2014 paikalla käyneiden mukaan välttävästi asuttavassa kunnossa. Homeen hajua, seinässä lahoa ja kattoa tuettu. Vielä 2020 tupa on ennallaan. Homeen hajua, alkeellinen ja palovaarallinen kamiina, laveri meinaa romahtaa. Eli nippa nappa yöpymiskuntoinen.

Kohde näkyy kartoillani hyvin satunnaisesti. Siitä harvinainen rakennus, että on ilmestynyt MML:n karttapaikalle ja nykykartoille vaikka on ollut kymmeniä vuosia näkymättä ulkoilukartoissa.
Martti Peltomaa kertoo kirjassaan "Tunturihaukan maa. 2007." tarkasti kämpän kunnostuksesta.

Etsin tupaa jo 1990 reissulla mutta en löytänyt. Tulin poroaidalta, lännestä liikaa etelään avotunturiin. Jätin rinkan rinteeseen ja kiertelin hieman metsän reunassa. 1989 Lemmenjoen kartassa esittetty tupa on todellisuudessa noin 400m pohjoisempana. Siksi en löytänyt. Oli “kiire” Hammasunturin huipulle eikä tuvan olemassa olosta ollut varmaa tietoa muissa kartoissa, joten päättelin ettei sitä ehkä ole ollenkaan.
Vanhassa topokartassa esiteltyä autiotupaa (077) en löytänyt vain palaneet jäänteet. Siksi luulin tätä etsimääni tupaa myös metsähallituksen rakentamaksi uudeksi autiotuvaksi. Kuten päiväkirjassa mainitsen.
Tupa löytyi sitten 1999 tullessani koillisesta Hammasojan suunnalta johon johti polku veden haun takia. 1999 olin jo saanut muualta vahvistuksen tuvan olemassaolosta.

Tupa on mukana metsähallituksen Kulttuuriperintökohteiden inventoinnissa 2010. MH-tunnus: 119381

Katso Vuorhavaaran erotuspaikka 039

Päiväkirjamerkintöjä:

Torstai 2.8.90 "Tosi kuuma ja hikinen vaelluspätkä. Kulpakkojoen alajuoksulla poroerotuspaikan tietämillä oleva vanha autiotupa oli palanut jo aikoja sitten. Uusi tupa oli jemmattu noin kilometrin päähän metsikköön niin hyvin etten löytänyt. Olin mennyt yläkautta ohi ja sitten ristiinrastiin siellä missä sitä ei ollut. Päätin kiivetä Hammastunturille, jonka rinteeltä oli karttaan vertaamalla helppo huomata edelliset harhailut. En kuitenkaan palannut koska sääkin oli upea, (joskin liian kuuma kiipeämiseen), ja aikaa riittävästi. Pohjoispään huipulta huimat näkymät Hammasjärvelle."
25.8.1999 Keskiviikko "Tulilla aamupala ja varhain liikkeelle. Löysin sen karttaan merkkaamattoman tuvan jota hain 1990 edellisellä reissulla aivan liian ylhäältä. Se on vain noin 100m Hammasojasta. Polut opastaa paikalle kunhan löytää ne polut. Tuvan katto on läpilaho ja harva. Pressulla sitä on joskus vuosia sitten yritetty peittää. Sisällä nuhruista mutta hyvinkin kunnostettavissa vielä. Seinään nojaava polkupyörä hämmästytti."
10.9.2004 "Jatkoin polkua Hammastunturin kämpän suuntaan. Samalla tiirailin näkyykö sitä netissä mainittua kotaa. Ei näkynyt. Mutta Hammastunturin tupaa on yritetty tosissaan pelastaa. Kattoa uusittu sekä yltä että välikatosta. Saha ja kirveskin löytyi. Ympäristöä on siivottu. Lahoja hirrenpäitä sahattu. Paljon olisi kuitenkin vielä tehtävää. Kiitos niille jotka tämänkin kunnostuksen ovat tehneet. Jatkoaikaa on tupavanhus saanut."