Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kellotapuli

HAMMASKAIRA
KERKELÄN ASUINKENTTÄ
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

248

Edellinen

Seuraava

Kultakämppä

Noin 1km nelostien luoteispuolella, Ison Hangasselän kaakkoislaidalla noin 50-100m Valkiankallionojan pohjoispuolella.


Päärakennuksen tulisijan perustuksia.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2022

02.09.2022

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7588400

3514400

Huom:

LISÄKUVIA

Laanilan kultapolun varrella oleva aukio jolla on sijainnut kärkelän kaivosten asuinkenttä. Jäljellä on selvästi havaittavana päärakennuksen tulisijan kivinen perustus. Kiersin nopeasti asuinkenttää ja sen laitoja mutta muiden rakennusten paikkoja en näin pikaisella vilkaisulla havainnut. Paikalla olleessa opastaulussa on kuva jossa näkyy kaksi asuinrakennusta ja kaksi piharakennusta sekä rinteessä sivummalla osin maahan kaivettu kellari.


Kultahippu.fi
: "Kerkelän kentällä (Vähä–Hangasojasta 100 m pohjoiseen) on päärakennuksen, saunan, kahden kämpän ja pikkurakennuksen haamut. Kentälle jääneissä rakennuksissa asusteli ennen sotia Niila Hirvasvuopio perheineen. Saksalaiset polttivat rakennukset vuonna 1944 (* Lapin sota)."

Kerkelän asuinkentältä noin 100m itään, lähempänä Kerkelänojaa, on jäänteitä jotka viittaa rakennuksiin. Aivan selviä rakennuspaikkoja siinä tien pohjoislaidalla ei ole. Vuoden 1972 peruskartassa on rakennuksen merkintä tien eteläpuolella. Tuota en huomannut paikalla katsoa. Aluetta on kuitenkin myllätty niin kultakaudella kuin sen jälkeen.

Päiväkirjamerkintöjä: