Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kirakkajärvi

HAMMASKAIRA
KIRAKKAJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

014

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Kirakkajärven pohjoisrannan niemen itälaidalla, Kirakkapöpelikön eteläpuolella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2004

19.04.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7625680

3502670

Huom:

LISÄKUVIA

Topokartassa 1968 ja vielä 1989 pieni rakennuksen merkki. Kiikarilla katselin vastarannalta 1999 ja jotain siellä oli.
2004 kävin paikalla ja olihan siellä muutaman kotakehikon lisäksi kotavessa ja sitten tämä vanhempi neliön mallinen rakennuspaikan jäänne. Koko n 5x4m. Kammiksi tuota luulin. Sen reunoilla on paksulti turvetta, kiviä ja hiekkaa. Raunion keskellä kaikenlaista kaminanjäännettä ja ruostunutta peltiromua. Joitakin puuosia oli seinäpenkan alaosaassa täysin maatuneena. Pohjoisnurkassa kivikasa, lienee ollut joskus piisi tällä kohdin.
Kammia tuossa ei ole ollut vaan kaksihuoneinen hirsikämppä. Perähuone on ollut tämän jäänteen kohdalla maapenkalla tiivistettynä. Etuhuone on ollut rakennuksen levyinen mutta syvyyttä vain pari metriä. Eristesammaleita on kuvan mukaan tuon  etuhuoneenkin seinissä joten lämmin sekin, ainakin auttavasti. Hirsikämppä on ollut pystyssä vielä 1979 mutta silloin jo muovilla, tynnyrinpuolikkailla ja ahkiolla katettu oveton rötiskö. Se on kuitenkin tarjonnut sääsuojaa ja kaminakin vielä pelannut tuolloin. Tuvassa on yövytty ainakin vielä 1981.
Käydessäni  paikalla 2004, ei enää hirsirakenteita tai muutakaan puutavaraa ollut pystyssä, joten tuli on tehnyt tehtävänsä. Todennäköisesti palanut paikalla koska hiiltyneitä hirsiä oli rakennuspaikan ympärillä. Tämä vain arvailua.
Ottamassani kuvassa on tuvan takana ollut isompi mänty kovin tumma pinnata, kuin hiiltynyt. Tämäkin viitata koko kämpän palamiseen.
Ranta on täällä tasainen ja leiriä on pidetty kämpänkin jälkeen. Paikalla oli 2004 muutama kotakehikko, tulipaikka ja wc.

Päiväkirjamerkintöjä:

8.9.2004 "Jatkoin Kirakkajärveä itään koska seuraavassa niemessä oli yksi rakennusraunion merkintä. Sieltä löytyi kaksi kotakehikkoa ilman päällistä ja kolmas jossa oli pressu. Pressullinen osottautui vessaksi. Käytössä on tämä leiripaikka. Sen verran kalustetta, puutavaraa ja tulipaikkoja. Onhan siellä sitten se rauniokin. Iso turvekammin jäänne. Kasaan on painunut mutta reunoilla vielä kiviä ja keskellä tietysti kaikenlaista rojua. Aika iso rakennelma. Mikä lie malliltaan, ainakin pohja on neliö. Koko 5x4m."