Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Korhosenkoski

HAMMASKAIRA
KORHOSENKOSKI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

149

Edellinen

Seuraava

?

Ivalojoen etelärannalla Korhosenkosken kohdalla. Kivikehä liki Korhosenojaa vastapäätä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2008

26.11.2012

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7602700

3485780

Huom:

 

Kohde ei esiinny kartoissa enkä maastossa pistänyt paikkaa tarkalleen muistiin. Korhosenkosken etelärannalla pitäisi tiettävästi olla pajan kivijalka. Tämä saattaisi olla se. Koordinaatit metsähallituksen kulttuurikohteiden inventoinnin 2010 mukaan.
Katsoin ensin kosken niskan eteläpuolella olevan kosteikon eteläpuolelta, sitten kosteikon ja joen välisen harjun kahteen kertaan. Löytyi vain harjun itäpäässä oleva tasanne jossa nuotiokehä. Paikalle mahtuisi rakennus ja toinenkin mutta maassa ei havaittavaa neliötä saatika kivijalkaa.
Mennessäni koskea itään löytyi noin Korhosenojaa vastapäätä kivikehä. Neliön muotoinen kehä on noin metrin korkuinen ja sisämitoiltaan noin 3x3m. Takaseinällä on tulipaikka (alkuperäinen vai myöhemmin tehty ?)
Kivikehän paikkaa en pistänyt tarkemmin muistiin, oli jo kiire Kultalaan! Se on kuitenkin ihan rantapolun vieressä ja koskessa on isoja kiviä sillä kohtaa, joten tarvittaessa löytyy. Jäkälistä päätellen kivikehä on ollut paikalla pitkään.

Päiväkirjamerkintöjä:

6.7.08
"... Huoltotuvalta polkua rantaan jossa mainioita leiripaikkoja. Korhosenkosken tietämillä olisi taasen pitänyt olla joku torppa. Menin jängän eteläpuolta ja sitten edestakas rannan kumpareella. Tuloksetta. Vain uudempaa leiripaikkaa, tosin siinä olisi mahtunut olemaan myös kunnollinen mökki sata vuotta sitten.
Mikäköhän on todellinen kuljettu matka kun osan reitistä menee kolmeen kertaan ja joku pätkä jopa viiteen kertaan.
Kultalaan runttasin sitten pikamarssia hieman kivikkoista joen eteläreunaa. Yksi
kivikehä oli matkalla... "