Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kuivakurun pesulaitos

HAMMASKAIRA
KUIVAKURUN PESULAITOS
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

072

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Tolosjoen itäisellä rantatöyräällä Kuivakurunojansuun kohdilla.


Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

1990, 2004, 2022

3.9.2022

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7589610

3512810

Huom:

 LISÄKUVIA

1990 Hirsikämpän rauniot. 4-5 alinta hirsikertaa jäljellä. Onko paljon useampia hirsiä ollutkaan. Vieressä ollut isompi kullanhuuhdota keskus useine rakennuksineen.

2004 Tarkoituksella etsin kämpän uudestaan. Kämppä on madaltunut ja syykin näkyy kun katsoi viereiselle nuotiopaikalle jonne oli siirretty seinähirsiä penkiksi (Saatanan Idiootit).

Kulta-ajan raunioita löytynee nelostien länsipuolelta satoja joten urakkaa riittää. Joku kultahistoriasta kiinnostunut taho on todennäköisesti jo luetteloinut rakennukset. Vuoden 1950 Yleiskartassa 1:400000 on kuivakurun kohdalle merkitty rakennus. Paikka sopii tähän kohteeseen.

2022 Kävin katsastamassa paikkaa ja madaltunuthan se hirsikehikko oli entisestään.
Museoviraston mukan kämppä olisi ”Kokon ja Raumalan hirsikämpän jäännös. Kullankaivajien Kokon ja Raumalan hirsikämpän jäännös sijaitsee jokitörmän päällä. Lounais–koillissuuntaisen kämpän koko on 5,5 m x 4,7 m. Kämpästä noin 20 m lounaaseen on kultayhtiön työmiesten kämpän pohja.”
Tuota työmiesten kämpän pohjaa en hoksannut etsiä 2022.

Kuivakurulla on ollut runsaasti rakennuksia ja toimintaa. tämä jäljellä oleva hirsikehikko on vain yksi monista.
Katkelmia Kultahippu.fi sivulta
https://www.kultahippu.fi/tarinat-2/saariselan-ja-laanilan-kultahistoria
”Keskeinen sija näillä maisemilla oli 1920-luvulla, jolloin Ivalojoki Oy keskitti suuria työmaita Kuivakurulle.
Ivalojoki Oy syntyi pari vuosikymmentä aiemmin lopetetun Prospektorin unelmien raunioille.
Yhtiö perustettiin Helsingissä Kämpissä heinäkuussa 1925. Sen omistukseen siirtyi satoja valtausoikeuksia Laanilan ja Ivalojoen alueelta. Ensimmäiseksi työmaakseen se valitsi Kuivakurun, jonne kaivettiin 200 m pitkä kanava, rakennettiin kiskot, huuhdontalaitos murskaamoineen ja kaivosrakennuksia.
Paikalle tuotiin myös kultamaiden ensimmäinen kaivinkone ”Hullu-Jussi”, joka kuukauden koekäytön jälkeen todettiin sopimattomaksi.
Lyhyeksi jäi Ivalojoki Oy:n elinkaari, sillä syksyllä 1926 sen taru oli lopussa; velkaa 426 000 mk, epävarmaa omaisuutta valtausoikeuksissa 205 000 mk ja maksamattomissa osakkeissa 1,14 milj. mk.”

Päiväkirjamerkintöjä:

19.9.2004 "Tolosen varrella on vanhempaa ja uudempaa kultahistoriaa ja vieläkin toimivia valtauksia. Kuivakurun kohdalle on oikein laitettu opastaulu kertomaan paikalla olleesta huuhtomosta "pesula". Kivivalleja rakennusten pohjia ja vielä yksi hirsikehikkokin töyrään päällä. Muutama hirsikerta siinä on jäljellä jykevistä puista. Kotona huomasin kyseessä olevan saman rakennuksen josta edellisellä kerralla olin kuvan ottanut. Nyt oli vain muutama ylin hirsi löytänyt tiensä nuotiopaikan penkeiksi. Joillakin ei sitten ole ollenkaan kunnioitusta raunioita kohtaan. Kämpästä on kuitenkin jäljellä vielä 3-5 hirsikertaa ja kooltaan se on noin 4x5m (jäi ottamatta askelmitta ja arvio on kuvan perusteella)."