Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Ivalojoen Kultala

HAMMASKAIRA
IVALOJOEN KULTALA
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

053

Edellinen

Seuraava

Kultakämppä

Ivalojoen pohjoisrannalla. Eipä tatä paikkaa voi oikein ilmoittaa suhteessa johonkin muuhun paikkaan. Kaikki muut paikat voi ilmoittaa etäisyydellä ja suunnalla Kultalasta.


Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1990, 1999, 2004, 2008

06.05.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1870

7602500

3487110

Huom: 

Alueella alkuperäisiä: Kultala, sauna rannassa ja aitta kultalan vieressä. Leipomo (1977), kellari ja Väentupa (1982) ovat entistetyt.
Kultalasta on kirjoitettu paljon eri kirjoissa
(Kuten myös, Ritakoski, Pahaoja ja Moberg) joten ei tässä enempää.
Katso http://www.luontoon.fi/ivalojoenkultala
Sillan suunnalla rantatöyräällä oli "vanha autiotupa". Se paloi 1995. Uutuuttaan kiiltävä autiotupa/varaustupa on sitten rakennettu Kultalan itäpuolelle (1996).
2004 Rakennusten ympäristöä on raivattu ja raivataan yhä avarammaksi muistuttamaan aikoja jolloin täällä aktiivisesti möyrittiin maata. Pihapiirin laidoille on myös rakennettu kaksi tulipaikkaa ja pöytäryhmää.
Katso:
Kultalan Uusi autiotupa 051, Kultalan 1970-luvun autiotupa 052.

Päiväkirjamerkintöjä:

Perjantai 3.8.90 Ivalojoen Kultalassa.
"... Joki on upeassa rotkossa, jonka reittiä pystyi mukavasti seuraamaan jo kehäpäältä. Vanha kultalan päärakennus on komiasti punertunut ja muutkin rakennukset aitta, leipomo, sauna väentupa hyvässä kunnossa."

27.8.99 Perjantai
"...Loppumatkasta aina hoppu. Puuskuttaen ylös Kultalan pihapiiriin. Huomasin vanhan autiotuvan palaneen ja uutukaisen rakennetun oikeaoppisesti syrjemmälle. Täälläkään ei ole ketään. Lämmin kuppi ja kaakaot päälle. Kiersin tuvat ja palasin istuskelemaan. Olin ajoissa paikalla joten matkan jatkokin käväisi mielessä..."

14.9.2004 Tiistai 8. vaelluspäivä
"...Taivas harmaantui pikkuhiljaa ja odotettavissa on tihkusateista iltaa. Matka jatkui Ivalojokea alas. Reitti on helppo ja kaunis. Kultalan sillalla näkyi kulkijoita, 1. 2. 3. 4. 5 . . .8 perkele! Toivottavasti menevät varauskämppään. Kultalan pihaa oli raivaamassa kaksi mettähallituksen kaveria. Polttelivat risuja. Paikalta on kaadettu runsaasti puita ja tehty näin Kultalan pihapiiriä avoimemmaksi.
Autiotupa oli tyhjä ja lämmin. Laitoin kahvivedet kiehumaan. Mettähallituksen kaverit tuli pitämään taukoa kun ulkona oli alkanut sataa. Vaihdoin muutamia sanoja. Tekevät raivuu hommia näillä pihapiireillä ja mm purkavat retkeläisten nuotiokehiä pitkin jokivartta..."
15.9
"... Nousin ennen seitsemää. Kävin ensin tekemässä reilusti klapeja. Vein sylillisen tupaan, muut nukkui vielä (oletan). Nappasin kameran olalle ja lähdin Kultalan aamua kuvaamaan. Taivas oli lähes pilvetön. Aamun ensi säteet valaisi joen vastarantaa. Huoltomiesten risunuotio kyti vielä.
Kun palailin tuvalle oli siellä jo noustu. Laittelin sapuskaa ja hakeuduin matkaan."

6.7.2008 sunnuntai
"...Kultalassa yksi pariskunta juuri menossa uimaan. Majoituin tupaan. Iltatee ja rupattelua. Menin vielä toviksi Kultalan päärakennukseen kirjoittelemaan kun muu tupa painui makuupusseihin. Yöllä kävi joku tuvassa mutta jäivät ulos. Aamulla oli pari olut tölkkiä ovenpielessä."
7.7 ma
"Kahdeksan aikaan ylös. Taisin kuorsata kun siitä supateltiin. Pariskunta lähti Ritakoskelle päiväreissulle. Minä kiersin kameran kanssa kultalan ympäristöä. Lähdin etsimään saluunan jäänteitä. Paikasta on mainintoja monessa lähteessä mutta kuvia vähemmän. Polun alapuolella on kaivettu koko rinne kivikoksi. Siellä on ollut muutama kaivajan asumus. Noin 200m Autiotuvan vedenottopurosta tuli vastaan mahdollinen rakennuksen paikka. Kiertelin vielä kivikossa ees sun taas. Monttuja, vanhoja rännin kappaleita, joku hirrenpalakin mutta turha täältä on rakennusten paikkoja etsiä.
Palasin kultalan puolelle jossa kuvasin kuvaamatta olleet Kekkosen katoksen ja vanhan autiotuvan paikan. Muutama muukin kuva tuli varuille. Tuli siihen yksi kaveri sillan kautta pikkurepulla. Kysyi voiko rakennuksiin katsoa. Keitin Autiotuvalla vielä kahvit ja kirjoittelin eilistä. Tulija ilmestyi pian pihan pirttipöydälle evästelemään ja lähti sitten pois. Ei poikennut autiotuvassa. Jos minä kävelen 12km johonkin niin taatusti koluan jokapaikan.
Kello oli jo 1/2 1 kun astelin sillan yli. ..."