Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kuollutkalajärvi

HAMMASKAIRA
KUOLLUTKALAJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

078

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Kuollutkalajärven keskivaiheilla järven luoteisrannalla ja Kuollutkalavaaran huippujen välisessä satulassa. Noin 2,5km Kaitamojärven itäpäästä 2,4km kaakkoon.


Kämpän paikka, Talli on tästä oikealle, rinteen alla, järven rannassa.

Muistiinpanoja 2014:
"078 Kuollutkalajärvi
Talli. Kuten muistin on hirret siististi vierekkäin seinäkohtien vieressä täysin varvikon ja sammaleen peitossa. Koko noin 8mx8m. Vain itänurkassa hirsien päitä näkyvissä ja niissä salvoksia. Joitakin ohuemmasta puusta olevia rakennelman osia itänurkan tuntumassa (kate?). Niin, sitten yllätys itselleni. Tuo järven rannalla oleva jäänne ei ollutkaan ainoa vaan lienee vain talli. Siitä noin 20m ylempänä mäen satulassa paremman rakennuksen jäänteet.
Tupa. Täällä hirsiä näkyvissä mutta samalla tapaa pinossa seinäpaikkojen vierellä. Noin 8x8m kokoisen tuvan paikka. Hirret kirveellä katkaistu, salvotkset ja tuo parhaiten säilynyt näyttää piilutun tai vain salvoksen kohdalta kaulattu. Väliseinähirsiä siistissä pinossa keskellä.
Onko rakennus purettu ja pitänyt siirtää toisaalle. Hirsiä tuskin sentään tehty toisaalla ja tuotu tänne kasattavaksi ellei sitten ole vanha tupa joka on pitänyt tänne pystyttää mutta homma jäänyt jostain syystä kesken."

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta

2004, 2014

14.08.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7631310

3502370

Huom:

LISÄKUVIA

Topokartassa 1968 on kaksi rakennuksen raunio merkintää. Muilla kartoillani ei ole merkintöjä.
Paikanpäällä on täysin sammaleen ja varvikon peitossa hirsiä jotka on neliön muotoisen alueen laidoilla. Aivan kuin rakentaminen olisi jäänyt kesken siinä vaiheessa kun hirret on tuotu paikalle ja lajiteltu tulevien seinien viereen. Tai paikalla olleet rakennukset on purettu odottamaan pois kuljetusta. Rannan tuntumassa on ilmeisesti talli ja ylempänä kämppä. Molemmat on kooltaa noin 8mx8m. Hirsissä on salvoksia.  (MH 2014)

Päiväkirjamerkintöjä:

8.9.2004 "Päätin keittää kahvit siinä järvellä. Sen pohjoisrannalla oli moton jäljet ja vanha hirsiladelma. Neliön vierelle on laitettu hirsiä kuin odottamaan paikalleen nostoa. Aivan kuin mökin rakentaminen olisi jäänyt kesken siinä vaiheessa kun hirret on saatu kuskatuksi työmaalle. Hirret täysin maatuneet. Suuntaus ja sijainti lampeen nähden tuville tyypillinen. Lampi vain kovin pieni kalastukseen (huomioi nimi "Kuollutkalajärvi")."

10.6.2014 Tiistai
". . . Valuin talvitietä alas Kuollutkalajärvelle. On siellä pintomisesta päätellen joku elossa olevakin.
Tutkin ja kuvasin rannalla ollutta kämpärauniota (Kuollutkalajärvi 078). Pois lähtiessä huomasin, että varsinainen tupa olikin ylempänä. Hirret siististi pinossa, aivan kuin purettuna ja odottamassa poiskuljetusta.
Laskeuduin vanhaa hakkuuta pitkin Alalompolalle. . . "