Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kutuharju 2

HAMMASKAIRA
KUTUHARJU 2

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

004C

Edellinen

Seuraava

?

Kutujärven pohjoisrannalla kaksi kohdeta jänkäjärvestä laskevan joen länsipuolella. Kutujärven pohjoisimman lahden perällä, sen länslaidalla aivan rannalla (2-3m rannasta). MUISTIINPANOJA 2014:
"004C Kutuharju 2
Kutuharjun eteläpään tyvellä on 1968 topokartassa kaksi rauniomerkintää. Tämä on niistä läntisempi, Kutujärven pohjoisen lahden perällä oleva. Rakennusta ei meinannut ensin millään löytyä, Etsin koko lahden perukassa olevalta kumpareelta löytämättä mitään viitettä rakentamisesta. Raunion paikka löytyi kuitenkin aivan rannasta, lahden perukan länsilaidalta.
Rakennus on ollut kooltaan noin 4mx6m. Hirsistä jäljellä vain alimmat jotka on täysin turpeen sisällä. Vain kahdesta nurkasta pilkottaa hieman hirren päätä. Keskellä tupaa on tulipaikan kumpu. Etäisyyttä rantaan on alle 2m. Paikka erottuu hieman vaaleampana, ruohoisena kohtana.
Rakennuksen takana on aukea noin 8x8m alue johon mielikuvituksessa voi sijoittaa rakennuksen muutta tältä alueelta jöytyi vain yksi peltipurkki. Ei puuosia tai kivirakennelmia.
Lahden perukan itälaidalla oli kahden hirsilautan jäänteet. Lautaksi nuo oletan. Tehty neljästä järeästä hirrestä jotka on kirveellä katkaistuja, pituutta noin 3m ja sidospuilla toisiinsa liitetty. Toinen on nostettuna kivelle ja säilynyt paremmin. Toinen on maassa täysin lahona.
Lauttojen vieressä on puuhun naulattuna verkkojen kuivausta varten orsi."

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta

2014

14.08.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7632360

3504550

Huom:

LISÄKUVIA  

Mahdollinen tukkikämpän jäänne joka näkyy 1968 topokartalla raunion merkinnällä. Ei merkintöjä muilla kartoillani. Tuon kartan merkintä on hieman turhan keskellä lahden perukkaa sillä kämpän paikka on lahden länsireunassa aivan rannalla. Rakennus on ollut kooltaan noin 4mx6m. Hirsistä jäljellä vain alimmat jotka on täysin turpeen sisällä. Vain kahdesta nurkasta pilkottaa hieman hirren päätä. Keskellä tupaa on tulipaikan kumpu.  (MH 2014)
2004 kävin tuolla ja katsastin silloin kartasta löytämäni kohteen 004A Kutujärvi. Silloin en tästä rauniosta tiennyt. En siis maastostakaan osannut etsiä. Rantaa seuratessani minun on pitänyt kulkea lähes kohteen yli.
Katso 004B Kutuharju 1

Päiväkirjamerkintöjä:

10.6.2014 Tiistai
. . . Teltta kumpareen kylkeen ja tulipaikalle sapuskan tekoon. Tulipaikka oli tosi vanha jota hiukan ehostin. Alkoi tihuttaa. Se siitä tulistelusta.Syömistä ei tihku estänyt mutta ei huvittanut aloittaa sadeasussa nuotiolla istumista.
Kiersin kuitenkin etsimässä tupia joista toinen oli merkitty liki telttani kohdalle. Ei havaintoa lähimainkaan. Kiersin ja kaarsin sille toisellejoka on Jänkäjärveltä laskevan puron vieressä. Se sentäs löytyi vaikka olikin mielestäni hieman alempana ja piilossa kumpareen takana.Palailin teltalle ja näin lahden perällä pari hirsilautan näköistä kyhäelmää. Kiersin vielä rannan ja kukkulan. Ei merkkejä tuvasta. Siinä kukkulan laella valtavien kivien välissä on luola alaspäin. Kurkistin mutta en nähnyt kokoa. Haju kuin rytökärpän pesässä. Aattelin nallen pian tulevan luolastaan. . . .
11.6.2014 Keskiviikko
Satoi aamutunneille. Sain kuitenkin noustua poutasäässä. Hieman usvan harmaata ja yön jälkeisiä harmaita pilviä, joista sää kuitenkin selkeni. Jänkä- ja Harjujärvien välisen kannaksen päätin jättää ja lähteä kiertämään Kutu- ja Alajärveä. Pari edellistä päivää oli jo sen verran ottaneet jalkoihin ettei kyykyssä pysty olemaan. Tuosta polvien yläpuolelta ottaa (haittaa tiettyä toimitusta).
Sapuskan jälkeen kiersin vielä kerran lähitienoon ja ne hirsilautat joiden vieressä verkonkuivauspuu. Ei mitää tupaan viittaavaa, ei niemen kärjessäkään rantaviivalla. Otin rinkan, luovutin ja lähdin eiliseen tulosuuntaan ja kävelin suoraan tuvan paikan päälle. Kun ei hiersiä juurikaan ole jäljellä niin ei kauaksi näy. Selvä mökinpaikka ja tulisijan kivineliö vain pari metriä rannasta. Sitten rupesikin mielikuvitus näkemään isompia kämpän sijoja, mutta se siitä. Eipä jäänyt tämäkään löytymättä. karttamerkintä olisi pitänyt olla lahden pohjukan länsilaidan rannassa eikä keskellä ja irti rannasta. Hyvällä mielellä ja paranevalla säällä on mukava lähteä eteenpäin.