Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Liljeqvistin kämppä

HAMMASKAIRA
LILJEQVISTIN KÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

049

Edellinen

Seuraava

Kulta kämppä / autiotupa

Sotajoen alajuoksun itäpuolella rantapenkan päällä. Noin 500m Ivalojoesta.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2004, 2008

28.12.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1948

7602200

3493380

Huom:

 LISÄKUVIA

Vanha ja vielä käytössä oleva kämppä ja on siksi mukana kaikilla 1:100 000 ja tarkemmilla kartoilla. Rakennettu 1948 Toivo Liljeqvistin toimesta. Oven päällä teksti "RAK 1948 TL". Metsähallituksen julkaiseman Kulttuuriperintökohteiden inventoinnin 2010 mukaan rakennettu 1950-luvun alussa.
Kämppä on remontoitu vuodeksi 2007. Katto tehty vissiin uudestaan, ainakin huopa on uusi ja sisäkaton laudat puhtoisia. Pöytä on poistunut sisältä ja tuvan perällä on vain iso laveri, No mahtuu isompia ihmisiä. Pöytää kyllä jäin kaipaamaan. Takaseinän isompi ikkuna antaa enemmän valoa ja on mielestäni toteutettu asiaankuuluvasti. Maalattialle laitetut kestopuulaudat olis kyllä voinu olla tiivistä lapin honkaa. Ei kuiva hiekkamaa niin mahdottoman nopeasti lahota puuta. Lasiluukullinen kamina antaa varmaan mukavasti tunnelmallista valoa. Kamiinan takana olevat levyt ei ole nättejä mutta välttämättömiä. Kiitos Metsähallitukselle kun on antanut vanhalle kämpälle pitkälti uutta ikää.
Ennen remonttia 2004: (Pieni kahden hengen kämppä. Molemmat kulkijat ei saa olla pitkiä muuten ei mahduta lavereille. Tupa on sisältä noin 2,5x3m. Pöytä, laverit, ikkuna ja kamia. Hyllyillä kaikenlaista tarpeellista ja tarpeetonta. Kaminan kylkeen on fiksusti kasattu kiviä sitomaan lämpöä. Lattialla vain muutama lankku muuten hivenen sottainen. Puuhuoltoa ei ole joten poltettavan joutuu hakemaan kauempaa. Tupa lämpiää nopeasti pienelläkin puumäärällä.)
Pihalla on ojassa maasauna jota en testannunt olisinko edes mahtunut sisään.

Päiväkirjamerkintöjä:

15.9.2004 "Liljeqvistin kämppä tuli vastaan siellä missä piti eli korkealla tasaisella jokipenkalla hieman ennen Ivalojokea. Oven päällä teksti "RAK 1948 TL". Lienee originaali. Sisämitat noin 2,5x3m. Päätyoven vieressä kamina jonka ympärillä fiksusti kiviä varaamassa lämpöä. Tuvan toisessa päädyssä pieni kolmiruutuinen ikkuna jonka alla hatara pöytä ja seinillä laverit. Kaminan puoleiselle laverille ei kannata kovin pitkän kulkijan sovittautua, saattaa makuupussin jalkopää kärähtää. Seinillä on hyllyjä joissa tyypillistä rojua ja osin hyödyllistäkin. Puuhuoltoa kuten ei kai muutakaan virallista ole. Seinällä olevalla sahalla sai auttavasti katki riukuja joita mäeltä hain. Kamina on tehokas.
Pihalla olevassa vanhassa kultamiesten vesiojassa kököttää sauna. En mahdu sisään (en tosin yrittänytkään). Vieraskirjan mukaan on saunaa käytetty viimeaikoina.
Keittelin teetä ja söin näkkäriä ym. pikkuherkkuja. Pussikeitto ei enään maittanut.
Poikkesin vielä iltakävelyllä tuolla penkan päässä Ivalojoen tuntumassa. kovasti paljon siellä on kiveä käännetty. Pitkä päivä ja patikkaakin noin 20km. Huomenna Ivalojokea alas. Toivottavasti ei ole paha kävellä."
16.9.2004 "Loppui kynästä muste. Ei pitänyt Liljeqvistin tupa lämpöä niin kuin ylempi Appislompolo. Nukuin kuitenkin sikeästi ja pitkään, olihan eilinen jokseenkin rankka.
Illalla varatut risut kaminaan ja tuvassa tarkeni taas turhankin hyvin. On nämä aamutoimet huomattavasti mukavampi hoitaa pöydän ääressä kuin makuultaan teltassa.
Poikkesin ennen lähtöä viereisellä mäellä kun tuvan pihalla oleva kyltti näytti sinne seitaa. Rinteessä oli iso kivenlohkare jonka päältä mukavat maisemat. Pihalla olevassa tienviitassa oli kylttejä jotka osoitti eri suuntiin. Niissä luki mm: Ähkimö n.50m, Tammol, Vettä, Kalaa, Rooma 3080, Seita 100m, 611 Vihanti ja Huisin nevada. Muutamasta kyltistä ei saanut selvää."

11.7.2008 "... Liljeqvistille mennessä näkee hyvin kuinka aluetta on raivattu. Koko suupankin yläosa on nyt avoin tai muuten vaan ilmava. Risunuotion pohjia on kymmeniä. Iso halkopinokin saatu aikaiseksi.
Liljeqvist on tosiaan uusittu. Taka ikkuna on kasvanut, lattia saanut painekyllästettyä ja laveri peittää yli puolet tuvasta. Kunnon kaminakin nurkassa. Ei pöytää, Siiif! Kunnon lukkosalpakin ovessa. Rannan kalamiehet sanoi, jotta eilen oli MH:n miehet käyneet aukaisemassa. Mutta vieraskirja kertoo muuta.
Vielä olisi ollut jokivarressa Villipankki, mutta saa nyt jäädä. ..."