Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Louhioja

HAMMASKAIRA
LOUHIOJA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

044

Edellinen

Seuraava

Kulta kämppä / autiotupa

Ivalojoen etelälaidalla Louhiojan suulla. Ivalojoesta muutama sata metriä ylös poroaidan vierellä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2004

19.11.2013

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1920-luku

7604950

3501760

Huom:   

LISÄKUVIA

Matalan näköinen mutta sisältä kuitenkin seisomakorkuinen kelohirsikämppä. Isot leveät laverit kuudelle hengelle. Kaksi pientä ikkunaa, pöytä, kaasuliesi ja kamina oli kunnossa (2004). Lämpiää nopeasti mataluuden takia. Hirsiseinät on tiiviit mutta ovi ei. Rakennettu luontoon.fi sivujen mukaan 1920-luvun lopulla. Tuvan rakentajista ja alkuperäisistä käyttäjistä on monta versiota.
Nykyään tuvalla on hyvä halkoliiteri ja vessa sekä nuotiokehä pihapiirissä. Tämä vanha kämppä joka esiintyy useimmissa kartoissa. Autiomajat kirjaset v.1958 ja 1970 ei kuitenkaan tunne tupaa. Nykyään mettähallitus huoltaa.
Louhiojan kämpän rakentajasta ei ole varmaa tietoa, erään tiedon mukaan mahdollisesti Ivalojoki Oy. Toisen tiedon mukaan kämppää olisi käytetty kultamaiden valvontaan eikä se koskaan olisi ollut varsinainen kultakämppä.
Kämpällä on ollut myös sauna. Kertoman mukaan se on tuhoutunut sodan jälkeen kun salakaadettua hirveä oltiin siellä palvaamassa. Kaatomiehet oli sammuneet turhan monista kaatoryypyistä ja aamulla olikin saunasta ja hirvestä jäljellä vain hiiltynyt kasa. (KA 09)
(RV 07): "Selasin taas tänään vanhoja reissukuvia..ja se Sotajoensuun vanha kämppä (rakennettu toisen raunioille), yövyttiin 1976 siellä..5 hlöä ja oli kodikasta..siis tiivis tunnelma. Muistorikas reissu.. Ja samalla reissulla, Louhiojan kämpän katto oli romahtanut, mutta teimme sinnekin sisään yöpymiskelpoisen majoituksen..nythän se taitaa olla ihan ok?".
Tupa on tosiaankin ollut tuhoutumassa 1970-luvulla. Vanhoja ja uusia kuvia vertaamalla voi päätellä nykyisessä tuvassa käytetyn paljon vanhoja hirsiä mutta uutta on laitettu vähintää saman verran. Kattohan on uusittu kokonaan. Kunnostuksen ajankohtaa en tiedä.

Päiväkirjamerkintöjä:

16.9.2004 "Sitten aloinkin jo odotella Louhiojan töllille saapumista. Välillä kuljin rantaa ja väliin penkan päällä.
Rannassa näkyi kanootti. Pääsi pieni perkele. Ne ulkolaiset on täällä."
Aika erikoinen on tuo suhtautuminen muihin kulkijoihin tuolla kävellessä. Kenenkään ei soisi tulevan samalle tuvalle itsensä kanssa mutta kun sitä väkeä kuitenkin välillä tapaa on se riemastuttavan mukavaa." Ei auta mikään, kipusin kämpälle joka olikin hieman kauempana joesta kuin luulin.
Louhiojan kämppä on metsähallituksen huoltama, mikä näkyy tuvan kunnossa. 6 henkeä sopii jos sopua löytyy. Torppa on matala ja ulkomitoiltaan kuutisen metriä kanttiinsa.
Nyt tuvassa oli saksalainen (otaksun) nuoripari. Sain tilaa hyvin ja keittelin kahvit. Kielitaitoa ei minulla ole mutta sain kuitenkin selville heidän aikeet ja kai hekin ymmärsivät minua. Kaksiviikkoinen oli heidän reissunsa Lismasta. Kävivät välillä Taimenjärven tuvalla kävellen 10km, muutenkin aktiivisen tuntuisia. Positiivinen pari. Aikovat vain viettää tässä kaksi yötä niin kuin minulla oli tarkoitus. Jatkan siis huomenna eteenpäin ja tämäkin yö teltassa. Läskiksi meni huoltopäivän suunnitelmat. . . ."

17.9.2004 Perjantai 11 vaelluspäivä "Pahuksen kylmä yö. Mutta siihen alkaa jo tottua. Kääntyilyähän se on nukkuminen, ei kovinkaan hyvää unta kun vähän väliä heräilee. Hieman ennen yhdeksää menin koputtelemaan Louhiojan kämpän oveen. Herätin tietenkin Saksalaiset, heidän kellonsa kun on tunnin meitä jäljessä. Kömmin kuitenkin sisään laittamaan aamupöpperöä. Laitoin kaminaankin tulet. Nuo kämpän asukkaatkin nousivat ja rupesivat omiin aamupuuhiinsa. Kyllä niillä on tavaraa. Kaivoivat esiin ison pussillisen vehnäjauhoja ja muutaman kananmunan. Vatkasivat siitä itselleen jotain aamupalaa. Höpöteltiin samalla jotain.
Liiemmin en aikaillut tuvalla vaan kävin purkamassa teltan. Lähtiessä toivotin saksalaisille "gute raisen" ja sain ilahtuneen vastatoivotuksen, en toki suomeksi."