Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Mobergin kultala

HAMMASKAIRA
MOBERGIN KULTALA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

065

Edellinen

Seuraava

Kultakämppä / autiotupa / vuokrakämppä / museo

Sotajoen sivupuron Moberginojan itärannalla noin 1,15km Sotajoelta ylävirtaan.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2008

07.01.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7594130

3496960

Huom:

 LISÄKUVIA

Luotoon.fi: ”Tupa on poistunut käytöstä 1.11.2019 alkaen ja jatkossa kämppä on museokohde.” Myös Vuokratupa on poistunut käytöstä. Onko rakennukset lukittu?

Vanha kultakämppä, autiotupa ja vuokrakämppä johon tie pihalle.
Moberginoja / Mobergin kultala on alunperin Prospektor Ab:n 1900-luvun alussa rakentama. Lapin Kultala Säätiö aloitteesta tuhoutumassa olevia kämppiä kunnostettiin 1970 luvulla. Autiotupa (1970) on osa vanhaa isompaa päärakennusta. Vuokrakämppämpäksi kunnostettu (1976) pienempi rakennus paloi 1993 mutta rakennettiin uudestaan entisen mukaiseksi 1999. Isokokoinen sauna on myös kunnostettu 1970 luvulla, se on lukittuna hieman pihapiiristä sivummalla.
Paikka on jäänyt pahasti viereisen kaivospiirin "jalkoihin". Pumput pärisee kaivinkoneet kolisee. Autoja ja ihmisiä kulkee. Ympäristö lännen ja pohjoisen puolella on myllätty, idän puolella tie ja hakkuuaukio. Voi tuon vuokrakämpän tuosta joku vahingossa vuokrata ja tietämätön hakea autiotuvasta rauhaa. Hyvä kuitenkin, että pidetään kunnossa.
Autiotupa oli sinänsä ihan mukava. Iso kylmä eteinen, josta isoon tupaan, jonka laidalla iso piisin kivimuuri. Kaksi pientä laveria, eli neljän hengen tupa. Pari pöytää ja pitkä penkki. Lämmittämisessä talvisaikaan voipi olla hommaa.
Olin ensimmäinen joka kirjoitti nimensä vieraskirjaan. Tosin se oli tuotu paikalle edellispäivänä ja tietenkin vanha viety pois. Ei siis aavistustakaan paljonko on kävijöitä. Autoretkeilijöitä saattaa käydä enemmänkin ja siihen tämä kyllä soveltuu.
Pihalla on uusi ja komea opastaulu jossa mielenkiintoisia kuvia.
Kämppien luoteispuolella on MML:n karttapaikan 2008 mukaan 13 rakennusta joita ei näy 1998 topokartalla. Siellä sijaitsee Moberginojan kaivospiiri ja sen rakennuksia.

Päiväkirjamerkintöjä:

9.7.2008 "... Nousin Mobergin vuokrakämpän suuntaan johtavalle polulle. Rinnehän olikin kuin caravan-alue. Asuntovaunuja vieri vieressä "kesämökki" huuhtomoilla. Voi perkule. Kauniit maisemat ja paikat haaskataan. Tietä pitkin Mobergin kultalalle. Matkan varrella yksi ryysyrannan ja romuttamon yhdistelmä eli oksettavan oloinen Mobergin kaivospiiri. Toivottavasti joutuvat korjaamaan kaatopaikkakunnossa olevat rojunsa joskus. Meni maku jatkaa ylävirtaan tai yrittää Vuiemin puolelle.
Katsoin kuitenkin Mobergin. Säälittävään paikkaan jäänyt vanha kultakämppä. Sauna upeasti auringon paahtaminen seinineen alempana ja autiotuvaksi kunnostettu pääpirtin osa ylhäällä samoin kuin vuokratupa. Pääpirtti ollut laajempi mutta päässyt huonoon kuntoon ja osin purettu. Vuokratupa on uusi vanhan mallin mukaan. Säälittävässä paikassa. Siirtäkää muualle tai pikemminkin kullankaivaminen pitäisi viereisen ryjähelvetin tyyliin kieltää. Pois ja äkkiä.
Palasin tietä myöden Annabellanojan latvalle josta hakkuuaukion kautta kohti Sotajokea. ..."