Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Paksupetäjäjärvi

HAMMASKAIRA
PAKSUPETÄJÄJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

001

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Paksupetäjäjärven pohjoispäässä, järven laskuojan länsipuolella. Ison kiven kyljessä. Ivalo-Inari tieltä 3,8km.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2004

12.10.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1960-luku

7637190

3507580

Huom:

 LISÄKUVIA 

Rakennuksen merkki löytyi Topokartasta 1989. Siellä se oli rakkakivikon ja isojen kivien merkintöjen välissä, yksi suorakaiteen muotoinen merkintä. Menee sinne tuvan merkinnälle myös polku.
Kämppä on rakennettu 60-luvulla kalakämpäksi. (KA 09)
Kämppä löytyi maastosta juuri sieltä mihin se kartalla on piirretty, polkuja sai hakea. Erikoinen hirsikämppä. Rakennettu suuren haljenneen lohkareen kylkeen. Kämpässä vain kolme hirsiseinää. Yhtenä seinänä toimii kivi. Sisällä pöytä ikkunan alla ja vierellä laverit. Kiveä vasten on takka jonka savuhormina kiven halkeama toimii. Katto lahoamispisteessä ja romahtaa pian. Katolle on heitetty pressu joka pitää huolen siitä että katon turpeet ja samalla kantavat rakenteet on jatkuvasti märkiä ja lahoavat. Ympäristö hiukan sottainen. Rannalla verkkoja kuivumassa ja kaksi venettä joista toinen menettänyt paloja kyljestään. (MH 2004)
Kämpän katto on pettänyt ja oven pielestä on sahattu pöllejä, ilmeisesti nuotioon. (2017)

Päiväkirjamerkintöjä:

7.9.2004 "Paksupetäjäjärvelle joen länsilaitaa. Järven rantamilta löytyi karttaankin merkitty rakennus. Pieni hirsikömmänä valtavan kiven kyljessä. Turvekaton päälle vedetty pressu. Ympäristö sottainen. Rannassa orrella verkkoja. Kaksi venettä joista ehkä toinen saattaa pysyä pinnalla.
Tupa oli erikoisesti tehty suoraan suuren lohkareen kylkeen. Sisällä takka joka savupiippuna toimi lohkareen halkeama. Pöytä ja sen molemmin puolin laverit. Katto jo paikoin pudonnut alas. Seinät vielä käytettävissä kunhan katon uusii."