Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Paliskunnan kämppä

HAMMASKAIRA
PALISKUNNAN KÄMPPÄ " Hongan kämppä"

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

040

Edellinen

Seuraava

Porokämppä

Hammastunturin pohjoispuolella, Kulvakkojoen länsipuolella, Vuorhavaaran Poroerotusaidan kirnussa. 

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huollettu

2004

03.03.2019

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

(1987)

7615370

3494450

Huom:

LISÄKUVIA

Vuoden 1990 reissulta on hämärä muistikuva kulkemisesta tuvan ohi. 2004 kävin sitten ihan paikanpäällä. Tupa on noin 4x4m (valokuvan perusteella). Rakennus on lukittu ja siirretty tänne.
"Hammastunturi ihmisten erämaa" kirja: ..."nykyisen aidan kirnussa oleva ja Hammastunturin paliskunnan paimennuskäytössä oleva nimismiehen, eli "Hongan kämppä",...
Harri Holman kotisivulla http://www.kolumbus.fi/hhholma/index.html olevien matkakertomusten kuvien joukossa oli 2 kuvaa tästä rakennuksesta sen aikaisemmalla paikalla Kulvakkojoen itärannalla. Katso 077 Kulvakkojoki "Hongan kämppä".

Museovirasto:
Kertomus Heikki Hännisen, Teppo Korhosen ja Veijo Laineen virkamatkasta 4.–14.9.1988
"Kirnun sisälle siirretty puolitoista vuotta sitten Hirvaan paliskunnan kämppä (no 6). Hyväkuntoinen, mm. alin hirsikerta siirron yhteydessä uusittu. Nurkassa Porin Matti -peltiuuni. Välikatto suora, tervahuovalla eristetty.”
Siirto tapahtunut siis n.1987. Alimman hirren lisäksi näyttäisi lisätyn yksi hirsikerta myös oven päälle.

Kämpän ulkohuussista oleva maisema on yksi lapin parhaimpia "huussimaisemia".

Katso Vuorhavaaran erotuspaikka 039

Päiväkirjamerkintöjä:

10.9.2004 "Tavoitin pian tuon vanhan poroaidan jota sitten seurasin. Erotuskaarre ja karsinat osittain pystyssä. Keskellä seisoi komeasti hirsinen kämppä.
Paliskunnan (muistaakseni) lukittu hirsitupa näyttää olevan ihan hyvässä iskussa. Vanhahan tämäkin on. Ympärillä ei näy puuvajaa tai muuta paitsi vessa jota lainasin. Polttopuuta on poroaidassa vaikka kuinka paljon jos raaskivat käyttää (toivottavasti eivät). Ei taida paljolla käytöllä olla kun polkujakaan ei näy."