Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Pikku-Harrijoki kota

HAMMASKAIRA
PIKKU-HARRIJOKI KOTA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

085

Edellinen

Seuraava

Hyvässä kunnossa

Pikku-Harrijoen mutkassa Harrimoroston itäpuolella. Tolosjoelta 2km länteen.


Kota on korvattu taukotuvalla 2010

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huollettu

1990, 2004

01.09.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7592170

3511800

Huom: 

LISÄKUVIA

Lipsutaan linjasta ja otetaan mukaan vaikka ei ole yöpymistarkoitukseen rakennettu ja viereen tulee metsätie.
Paikalla on paivätupa "tulistelutupa". Missään ei erikseen ole sanottu onko vanha lautakota purettu, mutta oletan niin. Päivätupa on ruskeaksi maalattu lautarakennus jonka leveys on noin 4m ja syvyys hieman enemmän (päätelty kuvasta). Ikkunoita on tuvassa runsaasti joten pimeää siellä ei tarvitse kärsiä.
MML:n karttapaikan (2014) mukaan paikalla olisi 3 rakennusta.

Paikalla ollut kota on korvattu tulistelutuvalla 2010. Kelpasi vanhassa kodassakin nukkua. Kartoilla ei ollut rakennuksen merkkiä kodan aikana mutta mm. Hammastunturi ulkoilukartassa 1998 ulkoilumerkintä “hirsikota”.
Sisämitat kodassa oli noin 3m kanttiinsa. Keskellä tulisija ja seinää kiersi leveät penkit. Kun kattoluukun aukaisi niin sisälläkin riitti valoa. Katto olisi pian pitänyt eristää huovalla sillä se vuoti ja kosteus lahottaa sisäosia nopeasti. Vieressä oli 2004 tilava katettu ekopiste ja vanhempi WC-puuvaja yhdistelmä. Vuonna 1990 kota oli muistikuvieni mukaan hyvin uuden näköinen. Silloin kävelin pikaisesti ohi kun olin juuri 1km aiemmin syönyt tietämättä kodasta. 2004 ei ollut sellaista hoppua ja ehdin tehdä tulet ja keitellä soppaa sisätiloissa.

Katso myös Pikku-Harrijoki kämppä 086 joka on vain 50m päässä.

Päiväkirjamerkintöjä:

19.9.2004 "Lähdin laskeutumaan Pikku-Harrijoelle. Joen vastarannalla tavoitin pienen tarpomisen jälkeen sen polun joka tulee Kulmakurulta. Käytetty polku ja komeat punaiset kepit opasteena. Vain sokea voi enään eksyä. Näitä tienoita tulin 1990 mutta ei sen kummempaa muistikuvaa ennen joen mutkan lampia joista yksi valokuva on aikoinaan otettu.

Pikku-Harrijoen mutkassa on taukokota. Sellainen eristämätön tulisijallinen sääsuoja hiihtäjiä varten. Tämä oli paikalla jo 1990 mutta muistikuva hiukan toisenlainen. Nyt vieressä seisoi parempikuntoinen ekolajittelupiste. Puuvaja/WC taitaa olla kodan ikäinen. Heitin repun maahan ja poikkesin lampien välillä näkyvää kämpän jämää katsomassa. Se on noin 2,5m kanttiinsa. Hirsiä pystyssä noin 8 varvia. Katto tietenkin puuttuu. Kolme umpinaista seinää ja sitten etuseinä jossa oven vieressä pieni ikkuna-aukko. Seinähirret on kuorimattomia joten kovin tilapäiseksi tämä tupa on ollut tarkoitettu.

Pikku-Harrijoen kota on jo alkanut ränsistyä. Harmaantuneet kattolaudat päästää valoviiruja sisään ja paikoin havaittavissa lahon alkua. Pikaisesti pitäisi laittaa huopa tuohon päälle niin elinikä pitenisi kummasti. Kota sinäänsä on mainio taukopaikaksi. Seinän vierustaa kiertää hyvä laveri ja keskellä on tulisija. Katon savunpoistoluukun toiminta ja aukipito systeemi kannattaa selvittää ennen tulen sytyttämistä. Sainpa kunnolla savut silmille. Pimeä tämä kämppä on ellei tuota kattoluukkua avaa, ovikaan ei pysy auki ilman pönkkää sillä pienikin tuulenvire paiskaa sen kiinni."