Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Riekko-oja

HAMMASKAIRA
RIEKKO-OJA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

035

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

3.5km Ylimmäisen Appislompolon länsipuolella ja noin 700m Riekkojoesta. Noin 1,3km Kantaselän huipulta pohjoiseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1999

17.08.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1961

7613450

3481860

Huom:

LISÄKUVIA

Pieni 2 hengen kämppä. Erikoista, poikkeuksellisen kattomuodon lisäksi lienee se, että hirret taitavat olla kuusesta.
Loiva rinnesuo ja tunturikoivikko kätkevät tuvan. Helposti kulkee ohi varsinkin talvella kun matala maja on lumen peitossa. Vanhassa ovessa oli komea piirustus. Yksityisten huoltama. Katto ja sisustaa on uusittu 2004 tietämissä. Ovi ja piippu uusittiin kesällä 2016. Kiitokset "SaMoFr". Laverin tilalle vaihdettu kaksi puusänkyä v.2017. Tupaa korjattu viimeksi v.2019, jolloin mm.lattia lakattu. Kämpässä Kamiina. Puuhuolto kunkin kulkijan itsensä hoidettavissa. Toivotaan pitkää ikää.

Kämpän rakentajista kiertää erilaisia versioita ja tarinoita. Tiettävästi rakentajina on toimineet Kalliokoski, Maunula, Sipinen ja Eriksson joista kaksi oli Finnarin pilotteja. Toisen kertoman mukaan rakentajat olisi olleet paikalliset Olavi Veskoniemi ja isänsä Akseli Veskoniemi. Kämpän teettänyt taho olisi ollut jonkunlainen aktiivivaeltajien kerho tms. Olisiko niin jotta edelliset olisi enempi kämpän teettäjiä ja paikalliset enempi rakentajia. Kiitos kuitenkin kaikille kämpästä.
Kämpän nimestäkin on monta versiota. Sitä on kutsuttu Riekkohaaran kämpäksi, Riekkokämpäksi ja Riekko-ojaksi. Kartoilta löytyy myös nimet "Maunula" (Matkailukartta M17) ja "Aero" (GT-1981). Finnairin historiasta: ”Aero alkoi käyttää markkinoinnissaan nimeä Finnair jo vuonna 1953, vaikkakin virallisesti yhtiön nimenmuutos tapahtui vasta vuonna 1968.” Kun rakentajien/rakennuttajien joukossa on ollut kaksi Finnairin pilottia niin tuo ”Aero” nimityskin saa selityksen. Kämppähän on rakennettu tiettävästi 1961. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Päiväkirjamerkintöjä:

29.8.1999 Sunnuntai "Riekkokämppä 3.5km Appislompololta länteen. Pieni tupa iso laveri ja uus-vanha kamina. Pidän ruokataukoa Appisenpalon ja Riekko-ojan ylityksen jälkeen. Aurinko paistaa taas ja on tuuletonta. Lämpötila yli 20."