Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Siliänselän kota

HAMMASKAIRA
SILIÄNSELÄN KOTA
LAPIN KÄMPÄT   KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

070

Edellinen

Seuraava

Turvekota

Harrijoen latvoilla Tolosjoen ja Palsinojan välillä. Siliänselän lammelle koilliseen matkaa 600m.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

1999, 2004

19.03.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7597670

3505380

Huom:

 LISÄKUVIA

1990 Topokartasta löytynyt kota tarjosi suojaa Palsilta sateessa ja tuulessa rämmityn päivän päätteksi. Paikalla oli pari vanhempaa paikallista hillastajaa, joten kodan keskellä valmiina tuli. Käyttökelpoinen taukopaikaksi mutta ei muistaakseni kunnolla tilaa yöpymiseen. Kota on ollut hyvässä kunnossa 1970-luvulla ja se on luokiteltu neljälle hengelle.
Kolme rakennusta ja teksti Turvekota näkyy jo 1965 topokartalla.
Kaunispää-Kopsusjärvi kartassa 1976 paikalle on merkitty 3 rakennusta ja poroaita. Muita rakennelmia en havainnut enkä sitäpaitsi hoksannut etsiäkkään (1990).
2004 Poikkesin katsomaan kotaa mutta se oli jo puoliksi romahtanut. Ei siis tarjoa enään suojaa. Saa olla onnellinen jokaisesta turvekämpästä jossa on ehtinyt käymään. Nämä häipyy hiljalleen ja uusia ei tule. Poroaita löytyi hieman etelämpää.

Katso: Aitatievan kota 071

Päiväkirjamerkintöjä:

6.8.1990 Maanantai "Pätkittäisesti nukutun yön jälkeen (satoi koko ajan) herätys sateiseen aamuun. Kaivaja pyysi vielä huuhtomaan kultaa mutta olin jo päättänyt jatkaa matkaa Siliänselän yli. Tuiskutti kovasti. Kastuin likomäräksi. Ensikertaa kylmäsi. Oikaisin Siliänselänlammen (Harriojanlampi) eteläpuolella olevalle turvekodalle jossa kaksi paikallista miestä hillanpoiminta retkellään olivat pitämässä kahvipaussia makkaran kera. Mahduin sisään pitelemään sadetta. Miesten lähdettyä kuivailin vaatteita keitin kaakkaot ja laittelin ruokaa. Parin tunnin kuluttua jatkoin Siliänselän lammelle johon pystytin teltan."

18.9.2004 "Jatkoin Aitatievan kammeja katsemaan. Se ensimmäinen olikin pian puolen kilometrin päässä. Romahtanut oli. Toinen kylki painunut sisään. Jokunen tukirangan puu vielä pystyssä ja osa toista seinää. Ovi löytyi sivummalta. Tässä turvekodassa tuli lämmiteltyä 1990 kun tulin likomärkänä Siliän selän yli. Silloin paikalla oli pari paikallista vanhempaa marjanpoimijaa. Nyt saa tämänkin kohteen merkitä raunioksi. Harmillista. Jossain kartassa tähän kohtaan on merkitty jopa 3 rakennusta. Enpä hoksannut katsoa tarkempaa ympärille. Mitään muihin rakennelmiin viittaavaa en ympäristöstä muista."