Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Sompio

HAMMASKAIRA
SOMPIO

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

027

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Inari-Kittila tieltä noin 5km Vaatimenseisomapään kohdilta kaakkoon. Illestijoen latvalla olevan järven (Illestijärvi) itärannalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huonossa kunnossa

1990, 1999

12.08.2022

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1950-luku

7629710

3484370

Huom:

LISÄKUVIA

Sitkeä vanhus. JR kirjoitti: "Kämppä oli suhteellisen siistissä kunnossa eikä mitään sieniä tai vastaavaa ollut havaittavissa.
Piippua oli ainakin korjailtu "hiljattain" vieraskirjan mukaan ja muutenkin selkeästi vakiokävijät pitävät kämppää kunnossa."
(JR 7/2022)
Viime vuosina paikalla käyneet ovat moittineet tupaa kovin huonokuntoiseksi ja homeiseksi. Syksyllä 2016 on homeet sun muut olleet tiettävästi poissa. Eli vielä on kämppä kuosissa.
Ihastuin kämppään ja järveen heti kun sinne ensikerran 1990 saavuin. Laverille mahtuu pari henkeä, nurkassa on takka, maapohja, pieni pöytä ikkunan edessä. Piipun päällä lautahattu (peltinä) joka pitää poistaa jos alkaa tulia pitämään. (Nykyään piippua jatkettu peltiputkella). Ei ole metsähallituksen huollossa eikä Hammastunturin erämaan rajauksen sisällä. Kunhan kattoa pidetään kunnossa niin voi säilyä pystyssä vielä joitakin vuosia. Takaseinässä kasvoi sisäpuolella sieniä 1999. Viime aikoina en ole kovin paljon kuullut tuvasta ja sen kohtalosta.
Jos aikoo tuvan nähdä ja siellä vaikka yöpyä niin ei kannata siirtää käyntiä tuleville vuosille.
1990 joku oli tehnyt kivasti puita mutta varsinaisen puuhuollon puutteessa saa poltettavaa hakea jonkun matkan päästä.
Järven nimi "Illestijärvi" ulkoilukartan Inari-Menesjärvi 1982 mukaan
1989 kartassa tupa on piirretty pari sataa metriä liian etelään. Matkapäiväkirjan sivulla pieni piirros tuvan sisustasta.
Tupa ei esiinny enään MML:n karttapaikalla 2014.

Päiväkirjamerkintöjä:

Tiistai 31.7.1990 "Sompion kämpän edustalla pieni nuotio ja penkereen alla nimetön järvi.... Kalat hyppelee lammessa. Niin, eli Å2.5km metsää josta tämän nimettömän järven päähän ja rantaa pitkin kämpälle. Järven päästä useampi kuva on kivat maisemat. Teet on keitetty, Herkkusienikeitto heitetty suuhun ja osa housuille ( alku aina hankala ). Nuotio hiipuu ja maassa ja mielessä täysi rauha. Taivas alkaa seljetä etelästä. Hiljaisuus pistää kuulemaan harhoja. Ryömin kämppään."

Keskiviikko 1.8.90."Pieni mukava Sompion kämppä tarjosi mukavat yö unet. Aamupuuron jälkeen matka kohti Irrajärveä."

31.8.1999 "Itsekseni ääneen höpisten olin pian Sompion tuvalla. Mikään ei tunnu muuttuneen. Otin parit valokuvat joita voin sitten verrata 9 vuoden takaisiin. Kiertelin hieman ja toin mäen päältä sylillisen kelo-oksia joista nuotio tuvan edustalle. Kahvit ja näkkärit. Tasaisen harmaa taivas voisi sataakkin vaan antaa odottaa. Luin vieraskirjat ja totesin tuvan olevan aika vähällä käytöllä vaikka Suivakon vieraskirjan mukaan tänne tai täältä olisi enemmän kuljettu. Viitsivätkö kaikki edes nimiänsä kirjoihin pistää. Paljon Tsekkiläisiä löytänyt tiensä näille nurkille.
Hiljakseen istuskelin ja kiikkaroin järven yli, ihme muuten ettei järvelle ole annettu nimeä. On kuitenkin liki kilometrinen. Ei tainut väkeä tulla tännekkään, siirryin illallisen jälkeen tupaan ja laitoin takkaan tulen. pöydän ääressä, kynttilän valossa on mukava kirjoittaa vieraskirjaa. Kuksassa on viimeiset tipat vettä väkevvämmästä, hörps, jota oli tällä reissulla 1/2 litraa. Nyt voi pulloon ruveta keräämään vaikka puolukoita. Tuvan sisustus ja kalustus on ensiluokkainen. Takan lisäksi kivilattia, 2 jakkaraa, tukeva pöytä, runsaasti hyllyjä joilla tarpeellista tavaraa. Kynttilöitä, itikkasavuja ym. Laveri saisi olla syvempi (vain 150cm) ei salli kuin kahden poikittain nukkujan uinailla tuvassa. Lyhyempiä naisia sopii sitten 5kpl syvyys suunnassa. Hörps! Vähän lyhyen läntä se tämän päivän etappi oli mutta käyköön luppopäivästä. 6.5km. Jospa huomenna nousisi ajoissa niin ellei sada. Tuossa hieman yritti kun söin. Ei oikeen 10 kuivan päivän jälkeen innosta itseään kastella. Tästä on Kittilä- Inari tielle 4km joten jään vaikka tähän loppuajaksi ja tietä pitkin perjantaina Inariin. Nyt, hörps, kynä pois ja nukkumaan. Ai niin otin tuosta takaseinän hirrestä pois sienen."

1.9.1999 Keskiviikko. "Yöllä satoi vettä vissiin aika paljon ropinasta päätellen. Aamulla lätäköitä ja kaikki märkää, vaan ei Sompion tuvassa. Ulkona täys pilvisyys ei sada ja aivan tyyntä. Vastarannan metsiköstä nousi savua. En kiikaroimallakaan havainnut siellä liikettä. Kirjoitin vieraskirjaan terveiset ja lähdin."