Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Sotajoensuu

HAMMASKAIRA
SOTAJOENSUU
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

048

Edellinen

Seuraava

Kultakämppä / Autiotupa

Sotajoen suun itäpuolella. Noin 1/2km Sotajoensuusta. Ylhäällä jokipenkalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2004, 2008

2.8.2008

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

7602460

3493920

Huom:  

LISÄKUVIA

Vanhan kultakämpän nurkkaan kyhätty pienempi kämppä on jo sekin surkeassa jamassa. Liekö enään edes sääsuojaksi.
Alkuperäinen rakennus on järeistä hirsistä kooltaan 6,5x4,5m. Jälkeenpäin nurkkaan tehty kömmänä on sisämitoiltaan noin 3x2,5m. Raimo O Kojon "Lapin Retkeilyoppaassa" (toinen painos 1977) on kuva tästä rakennuksesta. Siinä on vanhan ison tuvan sivuseiniä jäljellä vielä 7 hirsikertaa ja etuseinälläkin 5. On tainneet vanhat hirret kelvata polttopuuksi kymmenien vuosien aikana.

Päiväkirjamerkintöjä:

16.9.2004 "Meinasin kävellä ohi seuraavasta tupakohteesta. Rantatörmän päällä, siellä kaivausalueen laidalla oli se kämppä josta joitakin kuvia olen nähnyt. Iso vanha tupa jonka nurkkaan on myöhemmin värkätty pienempi kömmänä. Sekin jo aikansa elänyt. Kokotiedot sanelin kameraan. Sotajoen suulta n. 500m alavirtaan korkealla rantapenkan päällä. ... Huonossa kunnossa tämä uudempikin. Katto vielä jotenkin paikallaan vaikka sieltäkin lautoja puuttuu. Ei se vettä pidä mutta saa tuvasta jonkinlaista sääsuojaa."

11.7.2008 "... Sotajoen suupankin tuttu rauniokin tuli vastaan. Tuntuu jotta hirsiä olisi viety lisää. Se selviää kotona kuvien vertailulla.
Etsin kolmea muuta kämpän jäännettä. Kaksi löytyi ..."