Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira SotajokIvarsi 3

HAMMASKAIRA
SOTAJOKIVARSI 3

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

165

Edellinen

Seuraava

Kultakämppiä

Sotajoen itäpuolella olevan sivupuron kohdilla. Rantapenkan päällä noin 150m pohjoiseen rannalla olevan korkean kalliokukkulan päältä. Noin 1km Halvarinniemeltä pohjoiseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2008

2.8.2008

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7599260

3493840

Huom:

 LISÄKUVIA

Rauniot mainitaan Lapin kultamaat kirjassa 1983. Kirjassa on pieni, epätarkka kartta.
Koordinaatit likiarvoja koska kohde ei näy topokartoissa.
Kämpän sijainnista ja olemassa olemisesta oli etukäteen vain viitteitä. Se löytyi kuitenkin siitä mistä kartan perusteella sen olettaisikin löytyvän.
Paikalla isohkon kaksihuoneisen rakennuksen perustuksia ja sammaleen peittämiä hirsiä. Hieman pohjoisempana (30-40m) toinen rakennus (tulisija 3). Sen koko on ollut noin 4x4m (läpilahoja hirsiä hahmoitettavissa sammaleen alla). paikalla oli vielä yksi tulisija (tulisija 2) joka sijaitsi edellisten välillä, kuitenkin lähempänä pienempää rakennusta. Tuon tulisija 2.n ympäriltä en pystynyt rakennusjäänteitä näkemään.
Päärakennuksen tulisija on ollut iso noin 2mx2m. Todennäköisesti molemmat huoneet olleet lämmitettyjä. Huoneiden välissä on ollut eteinen minkä voi päätellä sammaleiden alle jääneistä hirsistä. Rakennus on seissyt kivijalan päällä ja julkisivu komiasti Ivalojoen suuntaan. Kumpare, rantaterassi on selvästi jokivartta ylempänä joten komealla paikalla on isohko kämppä ennen seissyt.
Rakennusten välillä on laaja tasanne jolla on uudempia nuotiopaikkoja kullanhuuhdonnan tiimoilta. Aukion Ivalojoen puoleisella laidalla on pieni neliönmuotoinen tasanne joka lienee uudempaa perua kuin varsinaiset rakennukset. Katso liitekuva 7.
Sotajokea seuraava polku kulkee alhaalla jokivarressa joten näiden jäänteiden kohdalla ei ole oikeastaan polkua ollenkaan eikä näin ollen monikaan näistä jäänteistä tiedä.

Päiväkirjamerkintöjä:

10.7.08 "... Kyynä paratiisissa oli metsätien ura (ilmeisesti jollekin Sotajoen alajuoksun valtaukselle). Seurasin polkua ja tieuraa ja sitten polkua Sotajoelle. Noin 1km Halvarinniemen pohjoispuolelle on merkitty puron rantaan kämpän raunioita.
Kiertelin ja katselin, kiipesin ja laskeuduin. Helppoa ilman rinkkaa. Rauniot löytyikin, oikeastaan siitä mistä pitikin.
Ensin eteeni tuli iso kiviuunin pohja, neliskanttinen. Sen jälkeen hahmotti muitakin jäänteitä. Paikalla, siis vieressä on uudempia leiripaikkoja jotka ovat voineet sotkea ympäristöä. Kuvailin, mittailin ym. Vierestä löytyi vielä toinen tulisija mutta ei rakennuspohjia. Sen jälkeen kolmaskin tulisija jonka ympäriltä pystyi hahmottamaan hirsien paikkoja. Enpä siis turhaan lähtenyt kävelylle.
Toinen kohde oli kilometri pohjoisempana. Kyllä Sotajokea kelpaa seurailla. Voisivat kyllä lopettaa tuon kaivelun. ..."