Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Syväjärvi

HAMMASKAIRA
SYVÄJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

016

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Syväjärven Pohjoispään itärannalla. 5,5km Hammasjärven pohjoispäästä itään.


Vanhan kämpän nurkkaan on kyhätty pieni maja joka myös on raunioitunut.

Muistiinpanoja: 2014
"Sauna. Hirsikehikko noin 5x5m. Nurkassa kivikasa. Yhdellä syrjällä 4-5 hirttä päällekkäin, muuten maan tasalla. Kiuas noin 1,3mx1,3m.
Päärakennus. Tyypillinen noin 8mx8m. Yhteen nurkkaan on jälkeenpäin tehty rakennuksen hirsistä pieni tupa. Tuolla kohdin on ulkoseinät vielä toista metriä korkeat. Tuo pikkutupa noin 2,5x3m. Muu raunion osa tietenkin kärsinyt hirsien otosta ja osa oletettavasti polttopuuksi. Tuossa pikkutuvassa on pönttökamiina penkki ja hyllykin jäljellä.
Talli. Samaa tyyppimallia kuin muualla, ehkä hieman syvempi kuin leveä. Nurkan salvoksissa 2-4 hirttä päälekkäin."

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2014

15.08.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7626120

3499950

Huom:

LISÄKUVIA  

GT-17 kartassa vuodelta 2000 löytyy ihmeitä. Rakennuksen merkintä Syväjärven pohjoispään koillispuolella.
Syyskuussa 2004 kävin Syväjärven eteläpäässä mutta pidin tätä tupamerkintää niin epävarmana etten laiskuuttani viitsinyt lähteä paikkaa katsomaan. GT-kartan merkintä saattaa olla sattuman suhru, mutta aika lähelle se tätä se osuu.
Varmistus siitä, että Syväjärven pohjoispäässä on rakennuksen jäänteitä löytyi Metsähallituksen julkaisusta "Kulttuuriperintökohteiden inventointi 2010"
"5.2.9 Syväjärvi koillinen, Kämpän, saunan ja tallin rauniot. MH-tunnus: 127875"

Kävin itse paikalla 2014. Paikalta löytyi saunan, kämpän ja tallin kokonaisuus. Hirsiä nurkissa muutama päälekkäin. Paikalleen ovat saaneet raunioitua. Vain kämpän nurkkaan oli myöhemmin tehty pieni maja joka sekin oli jo ilman kattoa.

Päiväkirjamerkintöjä:

10.6.2014 Tiistai
". . .Syväjärven eteläpään laskuojan pääsi järven puolelta kiertämään hyvin. Vettä oli polviin. Syväjärven koillislaidan hiekkaranta on päässyt peittymään. Niemellä mukavan näköinen leiripaikka. Syväjärven tukkikämppä 016 oli aivan järven pohjoiskärjen tasalla, järven itäpuolella. Aavistuksen normaalia pienempää kokoa olevat ”talli” ja ”tupa” sekä lähempänä rantaa oleva ”sauna”. Saunaksi sanoin näitä n.5x5m kokoisia raunioita joissa on noin 2x2m kokoinen kivikasa nurkassa. Tuvan yhteen nurkkaan oli kunnostettu hirsistä pienempi tupa 2,5x3m. Sekin oli jo osin rauniona ja ilman kattoa. Penkki, kamiina, hylly ja ikkunan paikka tallella. Tuo kunnostus saattaa olla syy siihen että, GT-kartassa (2000) on rakennuksen merkintä näillämain.
Syväjärvenselkää en lähtenyt ylittämään, vaan lähdin katsastamaan laakson polkua pohjoiseen. . ."