Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Ylimmäinen Appislompolo

HAMMASKAIRA
YLIMMÄINEN APPISLOMPOLO (LaVu67)

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

036

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Ylimmäisen Appislompolon luoteispuolella mäen päällä noin 200m rannasta.


Tupa ennen remonttia

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1999, 2004

17.08.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1967

7613910

3485390

Huom:  

LISÄKUVIA

Mukava lukea vieraskirjoja jotka yltävät edellisvuotta pidemmälle. Pieni mutta riittävä kahdellekin kulkijalle (1999).
Kaminan hormi uusittu viime käynnin jälkeen. Puita ja risujakin raahattu tuvalle. Katto vähän tiputti vettä läpi koko päivän sateen jälkeen. Teipillä hoitui paikkaus (2004).
SaMoHa korjannut kämpän hyvään kuntoon 2007. Suuret kiitokset. Sisätilat on suuresti muuttuneet joten jotain alkuperäisestä hengestä katosi. Parempi kuitenkin näin jos vaihtoehtona olisi koko kämpän hiljainen katoaminen hoitamattomuuttaan. Kunhan aika patinoi vaaleat laudat niin eiköhän kaikki ole taas kunnossa.
Hevosmuurahaiset on iskeneet hampaansa kämpän hirsiin. Pihalle on tehty puita varten katos ja jotain rakennustarpeita on kuusta vasten. (JK 2016) Olisiko vihdoin wc tulossa.
Puukatos on palanut viimeisillä lumilla keväällä 2017. Eipä ollut pitkäikäinen.

Päiväkirjamerkintöjä:

28.8.1999 "Viimeinen kilometri on kumman pitkä. Ja kun vielä Appisjoen ylityskin näytti ensin pahalta. Pienehkö virtaus mutta ei lähes ollenkaan kaatoa eli syvä 4m. Onneksi sentään pienen matkan päässä kahlattava kohta. Sitten alkoi sen mahdollisen tuvan etsintä. Olihan se olemassa vaikka yllättävän kaukana rannasta. Pieni 2 hengen LAVU67. Sympaattinen tupa kaminalla ja pikkuikkunalla. Ihan on uudet kiiltävät saranat ovessa jonka aukossa juuri istun niin että niska on yläkarmin korkeudella. Siivosin pihan edustan lastuista ja poltin ne tuossa nuotiossa ruokaa laitellessa. Jätehuolto ei valitettavasti toimi vaan tuvan takana metsikössä on yhden kuusen alusta täynnä muovia ym. Siivoilin hieman sielläkin kauimmaisia roskia. Riukukin tuli testattua. Tupa on Appisenpalolla eli metsä on kärvähtänyt joskus. Siellä täällä harvakseltaan kuusia. Keräilin kelokuusenoksia jotka juuri lämmittävät kaminaa selkäni takana. Rauhallista."

29.8.1999 "Aamulla Ylemmällä Appislompololla tihkutti hetken aamutoimien aikana. Tyhjensin kaminan missä oli vielä vähän hehkua. Lisää tällaisia tupia. Appiksen vieraskirjassa joku oli kysynyt onko Kynsileikkaamapäällä tupaa. Kukaan ei siellä kuitenkaan ollut käynyt. Vieraskirjojen Appislompolo ja Riekko-oja mukaan ei kukaan ollut sinne menossa tai sieltä tulossa."

12.9.2004 "Kävelin jokivartta jossa yksi rähjäinen kotapaikka. Kalastelin siellä missä suvantoa oli mutta saaliina vain kauniita maisemia. Lopun matkaa Appiksen tuvalle oikaisin ja poimin sylillisen oksia viemisiksi tuvalle.
Appiksen tupa eli LaVu67 on vielä paikallaan. Siivompi kuin viimeksi ja laverien alustassa puita. . . . Palailin kämpälle ja pistin kaminaan muutaman risun. Tehokas kamina. Takki ja housut likomärkiä, taskuista hieman falskaa vesi sisään. Keitin vielä teet ja laittelin näkkäriä. Sade jatkuu. Ei pitäis pakkasen yöllä iskeä. Tupa on varmasti aamulla kylmä kun ovikin noin hatara. Hyviä öitä."

13.9.2004 "Vai ei ollut yöllä pakkasta. Sisällä toki tarkeni mutta ulkona vielä 8 aikaan kaikki jäässä. Puissa ja pensaissa jäätyneinä ne viimeiset pisarat jotka yöllä on satanut.
Sisällä tosiaankin tarkeni yön. Laitoin aamulla vielä kaminaan pienen pesällisen. Ulkona harmaata mutta ei lohdutonta. Aurinko kuulsi kaakkoisella taivaalla pilvien läpi. Ei satanut."