Pääsivu Lapin kämpät Hetta-Pallas Mustavaara

HETTA - PALLAS
MUSTAVAARA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

044

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Pallaksen hotellilta 7km eteläkaakkoon. Mustavaaran huipulta 500m itään entisen poroerotuspaikan laidalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poissa käytöstä


04.11.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7547510

3379970

Huom:

LISÄKUVIA

Luontoon.fi 10/2020 : "Mustavaaran autiotupa on poistunut autiotupa-käytöstä. Tuvan lähelle on valmistunut uusi kota, joka palvelee retkeilijöitä tulistelupaikkana. Mustavaaran tupa on vanha porokämppä ja se jää historialliseksi nähtävyyskohteeksi. Tupa on lukossa, koska sen kunto on niin huono, että se ei täytä turvallisuusmääräyksiä."

Lautaeteisellä varustettu vanha hirsikämppä jossa turvekatto. 4-hengelle tarkoitettu entinen porokämppä jossa on suuri luonnokivinen takka. Joel Aholan Pallas- Yllästunturin retkeilyopas kertoo mm. seuraavaa: "Metsahallitus arvelee autiotuvan olevan peräisin jo 1800-luvun lopulta. . . Pallas- Yllästunturin selvästi vanhin autiotupa . . . " . Tupa ei kuitenkaan esiinny Pallas ounastunturin ulkoilukartalla 1936-37 kuten Montellinmaja ja Pahakuru mikä ei sinäänsä vielä merkitse etteikö tupa olisi karttaa vanhempi.
Tuvan lautaeteinen on rakennettu 1969 jälkeen. Tupa oli tuolloin heikossa kunnossa eikä kattokaan tainut pitää vesiä. Katso lisäkuva 2.
Autiomajat kirjanen 1958 tuntee tämän entisen paliskunnan kämpän. "97. SAMMALTUNTURI. Sammaltunturin ja Mustavaaran välissä virtaavan ojan latvoilla n. 5km Pallasjärvestä lounaaseen talvikäyttöinen maja. Tyydyttävässä kunnossa. Takka. Majoitustilaa 4-5 henkilölle. Polttopuuta."
Pallas–Yllästunturin kansallispuiston reitistösuunnitelma 2011 mukaan Porokämppä on Kyrön paliskunnan omistuksessa.

Päiväkirjamerkintöjä: