Pääsivu Lapin kämpät Inarijärvi Jääsaari

INARIJÄRVI
JÄÄSAARI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

030

Edellinen

Seuraava

Autiotupa ja Kota

Inarijärven etelälaidalla olevan Iso Jääsaaren kaakkoisrannalla. Etelä-Aunio nimisen lahden suulta 350m lounaaseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1996, 2010

15.4.2011

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

7643100

3529420

Huom:

LISÄKUVIA

Vanhahko hirsinen autiotupa jossa mukavan tilava katettu kuisti. Hieman sivummalla on uudempi kota. Jääsaaren tupa on jonkun yksityishenkilön rakentama "kalamaja". Tuvan päiväkirjassa (1996) oli maininta "tultiin katsomaan vaarin rakentamaa tupaa". Tuvan merkintä löytyy jo Taloudelliselta kartalta 1930/63.

Muistiinpanoja vuodelta 1996. "Tupaan kuuluu kuisti jolle oli sijoitettu jykevä pöytä. Tosi matalasta ovesta tupaan tultua jäi tehokas kamina oikealle ja säätönuppinsa menettänyt kaasuliesi vasemmalle. Lieden alla olevaa halkolaatikkoa oli käytetty kertakäyttöastioiden roskakorina. Molemmilla sivuseinillä oli ikkunat jotka olivat uudempia kuin itse tupa. Tuvan seiniä kiersi laveri jolle mahtui 3-4 henkeä. Oikean puoleisen ikkunan edessä oli pirttipöytä ja pitkä penkki. Pyykin kuivatusta varten löytyi seiniltä ja kattoparrusta nauloja ja naru. Erämaapuhelin pulputti kamiinan puoleisella seinällä. Puhelimen virta tulee tuvan vieressä, tolpan nokassa kököttävästä aurinkokennosta. Pihamaa tuvan edustalla oli rehevän, pitkän ruohon peitossa mikä mietitytti meitä mutta emme keksineet sille selitystä. Tuvan takana oli metsähallituksen rakentama halkoliiteri täynnä valmiiksi sahattuja pöllejä joten polttopuun teko vaati vain kirveen käsittelyä. Puuvajan vieressä olevat kolme roskalaatikkoa kertoivat paljon paikalla vierailleista ja heidän juomatavoistaan. WC ja varasto olivat yhdistetty kodan halkovajaan hieman kauemmaksi tuvan takamaastoon. Rantaan oli rakennettu vielä nuotiopaikka. Kiitoksia Metsähallitukselle."

Vuonna 2010 voi allekirjoittaa kaiken edellisen erämaapuhelinta lukuunottamatta. Nyt kävin katsomassa myös kodan joka oli samaa tuttua neliskanttista mallia mutta astetta isompi kuin muut käymäni Inarin kotarakennelmat. Myös kodan edessä oli tukeva iso laituri veneilijöitä varten.

Päiväkirjamerkintöjä:

3.8.96 Lauantai "... Ei se tuuli tyyntynevän näyttänyt joten matkaan vajaan tunnin odottelun jälkeen. Aallokko ei ollut loppuviimeksi niin paha kuin miltä se näytti ja Moosinanselkä tuli ylitettyä ja päästiin tyveneen Jääsaaren rantaan josta muutama rupeama tuvalle. Savun haju pisti nenään jo ennen kuin tupa näkyi. Rannassa oli yksi kalastajien vene. Tuvassa ollut pariskunta antoi meille tilaa siirtymällä poikiensa luokse kotaan joka on hieman sivummalla. Lämmin tupa oli pian täynnä kuivuvia varusteita. Syötiin ja painuttiin pehkuihin..."