Pääsivu Lapin kämpät Inarijärvi Suovasaaren tupa

INARIJÄRVI
SUOVASAAREN TUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

016

Edellinen

Seuraava

Autiotupa / Keittelykatos

Suovasaarten keskellä olevan salmen pohjoisrannalla noin 5,5km Ukon saaresta itäkaakkoon.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huonossa kunnossa / Hyvässä kunnossa

1996, 2010

17.4.2010

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7649290

3517050

Huom:

LISÄKUVIA

Vanha tupa on maapohjainen ja turvekattoinen hirsirakennus. Ainoa ikkuna on ovessa oleva lasi. Joka nyt on korvautunut muovipussilla. Sisällä on tukeva kamina jonka ympärillä on runsaasti kiviä tasaamaan lämpöä. Eli siitä on tehty kiuas. Tuvan takaosan laverille mahtuu kolmisen henkeä jos sopu riittää. Eipä taida kuitenkaan kovin moni yöpyä. Voisi sanoa että kyseessä on hirsinen turvekammi. Ranta on tuvan edessä hiekkainen ja kivinen ja matala, joten laituri, suuri sellainen, on rakennettu sivummalle.
Vieraskirjan mukaan taukokota oli valmistunut 1992. Kodan lattia oli oikein laattakivistä muurattu eli kestää kulutusta. Tiilinen tulisija ja rautainen keittoverkko olivat vielä hyvässä kunnossa 1996. Kodan paikalla on nyt keittokatos.
Uudemmat rakennukset on kodan paikalle tehty keittelykatos jossa on ikkunat kolmeen suuntaan, pyörivä kamiina keskellä ja leveä penkki kiertää seinustalla. Kaasuliesi on ovesta oikealla pitkällä seinällä. Siisti paikka useammallekin henkilölle. Keittelykatos ei ole varsinaisesti tarkoitettu yöpymiseen mutta laverilla on sen verran leveyttä että nukkua pystyy. Tuuletus toimii huonosti. Ei ole ilmaräppänöitä eikä ikkunoita saa auki. Letut kannattaa paistaa ulkotulilla.
Lähempänä rantaa on ruokailukatos jossa kaksi pirttipöytää. Puuvaja ja wc keittelykatoksesta saaren sisäosiinpäin.
Uudet rakennukset hohti vaaleina elokuussa 2010 mutta kuulemma pian käyntimme jälkeen ne oltiin tultu maalaamaan tummemmiksi.

Päiväkirjamerkintöjä:

Maanantai 5.8.1996 ". . .Lämpimässä auringonpaisteessa lipui venhomme tyyntä järvenpintaa Suovasaaren tuvan rantaan. Itse tupa on jo parhaat päivänsä nähnyt muutaman hengen hirsinen maja vaan vielä asuttavassa kunnossa kaminoineen päivineen. Paikalle on päiväkirjamerkintöjen mukaan valmistunut uusi kota vuonna 1992 joka on neliskanttinen ja katosta auki keskellä olevan tulisijan takia. Miia laittoi reseptinsä mukaista pasta-ala tonno (toinen purkki lohta). Hienot paikat on näille tuville valittu, tästäkin on näkyvyys kauas Iso Kapaselän yli . . ."