Pääsivu Lapin kämpät Kaldoaivi Adolfin kammi

KALDOAIVI
ADOLFIN KAMMI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

125

Edellinen

Seuraava

Turvekammi

Puolbmakkeäsjavrin luoteisrannalla. Pulmankijoen latvalla. n.250m järven rannasta, järveen lännestä laskevasta purosta yli 50m pohjoiseen

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2008

02.12.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1969

7738890

3535150

Huom: 

LISÄKUVIA

1960-luvun lopussa rakennettu avoin kammi. Kammi on kaivettu osin maahan sisään ja on perinteiseen kammiin nähden hieman pidempi. Kamina on takanurkassa. Ikkuna ovesta tultaessa vasemmalla seinällä. Ulkoapäin ikkuna on aivan maanrajassa ja sen suojaksi onkin irtonainen luukku. Sisäpuolella ikkunan alle mahtuu pöytä. Koko oikean puoleisen seinän matkalla on laveri johon mahtuu kaksi henkilöä peräkkäin ja soipuisasti ollen kaksi rinnakkain. Vielä on kapeat ja matalat ylälaverit. Seinät on levytetty ja ilmanvaihtokin hyvin huomioitu. 2006 on talkoilla tehty oven päälle katos. Ovi aukeaa ihan maanrajasta joten talvella tuiskun jälkeen voi oven avaaminen olla työläs temppu. Kämpän vieraskirjassa on kuvia remontista ja lähettyvillä olevista lentokoneiden hylyistä.

Kammi on mielestäni yhä merkitty väärään paikkaan MML:n karttapaikalle (2015). Sijainti on mielestäni kauempana purosta.

Suuret kiitokset ikipartiolaisille Turun suuntaan. Kiitos myös kammille jätetystä historiakirjasta.

Adolfin kammia on remontoitu heinä- elokuu 2012. Lattia ja laverit uusittu sekä seinät paneloitu, ovikin näyttää vaihdetun vuoden 2008 jälkeen. Kamiinakin on uusi.

Päiväkirjamerkintöjä:

9.8.2008 La
Laakson pohjoisrinteellä tosi helppoa maastoa. 3km meni ripeästi. Akso"jotain" järvellä pieni istumatauko itikkahuppu päässä. Hyvin on paikallista tämä räkkä. Jatko vaihtelevaa ja kohtuullisen hyvää kulkumaata ellei läpitunkemattomaan vaivaiskoivikkoon erehdy. Adolfin putouskin tuli vastaan ajallaan. Kuvailin yläpuolelta ja kiersin alas ottamaan lisää kuvia.

Aadolfin kammi enemmän sivussa kuin kartasta voisi kuvitella. Oli hiukan pettynyt oli kun oven avaamisen jälkeen lattian tukki vanerilaatikko ja joku lautaovikin oli kyljellään laveria vasten. Muutenkin rojua ja roskaa, ikävä kyllä.

No, raivaus ja lakaisu tekee paljon. Vielä kun sai märät puut syttymään kaminassa ja tupaa lämpiämään niin alkoi kelvata. Mietin vielä telttaa mutta sapuskan jälkeen siirsin yhden pehmeämmän patjan ja täkin ylälaverille ja levitin pussini sinne. Vielä kuivia sytykkeitä aamuksi ja kuvaamaan putousta pidemmällä valotuksella. OK. Jätän kynttiläni tänne. Oletan eniten hyötyä olevan täällä. Kammi on pitkähkö ja pimeä. Vain 1 maanrajassa oleva ikkuna.

Taivaalla oli päivällä jalaspilviä. Se tietää yleensä sään muuttumista. Katotaan kuis käy.

10.8. Su

Aamulla aikaisin pilvetöntä. Ylösnousemuksen tienoilla taivas täynnä pieniä kumpupilviä. Mukavasti kuitenkin aurinko lämmitteli jotta aamupöpperö oli hyvä syödä ulkosalla. Hyvin se kammikin piti lämpöä vaikka illalla jo viileni kamiinan sammuttua. Enkä tippunut kapealta ja matalalta ylävuoteelta.

Siivosin ja keräsin roskia jotka kävin hautaamassa. Saha kourassa ravasin rinteessä tekemässä puita kuolleista koivuista. Täällä Aadolfilla puut on selvinneet siitä ylempien metsien täystuholta joka muutama vuosi sitten on tappanut koivumetsät.

Poikkesin vielä järven rantoja katselemaan ja putousta auringon valossa ihailemassa. Tupa vain pakettiin ja luukut kiinni.

Ilman tarkempaa reittiä kohti Duottar-Galddojärveä. Geresrohtu on nätti pieni purolaakso jossa pieni nätti puro ja paljon pieniä nättejä tammukoita. Meillä silakatkin on suurempia. Kaikissa putamissa sama koko.