Pääsivu Lapin kämpät Kaldoaivi Fallejohka

KALDOAIVI
FALLEJOHKA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

110

Edellinen

Seuraava

Kesätupa

Vetsijärveen laskevan Fallejohkan pohjoispuolella noin sata metriä Vetsijärvestä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huonossa kunnossa

2008

21.03.2019

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7737550

3521170

Huom:

LISÄKUVIA

Vanha kesätupa. Esiintyy kaikissa kartoissani. Metsähallituksen julkaisun "Kaldoaivin erämaa-alueen asutus- ja elinkeinohistoriaa" mukaan, ajanjaksoilla 1852-1940 ja 1945-70, paikalla ollut asuntoa, kammia/kotaa, autiotupaa/kämppää.
Kauniille ja hyvin valitulle paikalle rakennettu torppa. Vetsijärvelle pääsee veneellä pihakentän laidalta, Tuvan ikkunasta näkee järveltä tulijat. Järven puolella oleva kumpare antaa tuulensuojaa, joki vieressä tarjoaa hyviä kala-apajia jne, jne.
"VW:n kuvauspäiväkirjan 1958 mukaan Fällijoki/Fallejohka oli Ollilan Aikioiden kalastus- ja metsästystukikohta."

Päärakennuksen tuvanpuoli on vielä kunnostettavissa. Takaseinän hirsissä on hiukan hometta. Takka on sortunut välillä 2008 - 2018. Laverit ja ovi kaipaisi kunnostusta. Ikkunan yksi ulkolasi puuttuu. Katto näyttäisi pitävän pääosan vedestä mutta sille pitäisi pian tehdä jotain. Eteistila on sitten surkeammassa jamassa. Jätekasa nurkassa, oven nostin maasta seinää vasten. Kattolautoja on sahattuna ja pilkottuna rannan nuotiopaikalla. Jos paikka olisi sen näköinen että sitä käytetään niin siihen suhtauduttaisiin kunnioittavammin. Pihakentän etelälaidan lato/aitta on pystyssä ja lukittu mutta takaseinästä puuttuu lautoja. Kun niitä lautoja ei lähettyvillä näy niin oletan niidenkin palaneen nuotioissa. Kentän pohjoislaidan pusikoiden keskellä oli kammin turvepenkka. keskeltä pihakenttää ja tuvan takaakin pystyi havaitsemaan ja kuvittelemaan aikaisemman rakentamisen merkkejä.
Omistaja hei ! Laita paikka kuntoon ja vaikka lukkoon. Tämä on säilyttämisen arvoinen rakennus ja vielä pelastettavissa !!!
Tuvalta vajaa 300m koilliseen ei enää ole toista rakennuksen merkintää MML:n karttapaikalla (2008). Se näkyi vielä 2002 Topokartassa. Kävin kiertämässä muutamaan kertaan tuon rakennusmerkinnän kohdalla. Mitään rakentamiseen viittaavaa ei siellä näkynyt.

Päiväkirjamerkintöjä:

7.8.2008
"... Ennen Fallejohkan suuta kiva pieni harju ja sen kupeessa komea hiekkaranta ja hyvä leiripaikka vain 200m jokisuusta länteen. Vaha talo tuli näkyviin joen suussa, sen vastarannalla upealla paikalla. Joki vain näyttää aika isolta. Koski onneksi leveä. Menin pienen matkaa saappailla mutta palasin, varmuuden vuoksi. Kivet todella liukkaita. Tossut jalkaan ja jokeen.
Tuvan pihakenttä on laaja, avoin ja ruohikkoinen, täynnä kukkia. Jalkineiden vaihdon jälkeen tutustuminen tupaan ja runsas valokuvasaalis mukaan. Tupa käy vielä hyvin hätämajoitukseen. Piisi näyttää ehjältä, pari laveria, pöytä ja penkit. Eteistilan katto on jo lähes kokonaan ilman lautaa. Jotain rojua eteisen nurkassa ja eteisen ovi makaa maassa.
Pihakentän laidalla on lato. Uudempaa tekoa mutta ei senkään katto pidä vettä. Sisällä sekalaista tavaraa arkusta viikatteeseen ja peltikaton levyihin. Eristevillaakin nurkassa. Jollain on joskus ollut aikomus laitella paikkoja kuntoon. Pihakentän pohjoislaidalla vielä vanhan kammin jäänteet.
Jätin romppeeni pihakivelle ja lähdin koittamaan kalaonnea..."

8.8. Pe"...  Luppopäivä
080808 Hyvää 48v. päivää.
Aurinko lämmittää mukavasti teltan edustaa. Aamukiisseli ompunpaloilla ja pari leipää. Päivä on pitkällä. Koski kohisee yhä. Vanha talo tuossa vasemmalla ja lato kukkameren takana. Ei hassumpi paikka.
Talon ympärillä on jälkiä aikaisemmasta asumisesta. Keskellä pihakenttää on nurmessa ympyrä kuin muinoin jo tasaantunut kammi. Ladosta joelle on kulmikas painanne kuin kellari. Torpan takana pieni kumpare kuin aiemman rakennuksen paikka. Tällä kentällä on asuttu. Mitä rakennuksia ja koska paikalla on ollut? Ken tietää?
Lähdin kiertämään saarta, ensin Vetsijärvelle ja toista jokiuomaa ylös..."

9.8. La
"Matkaan lähtö on luppopäivän jälkeen näköjään yhtä vaikea kuin koko reissulle. Sää jatkuu viileänä ja pilvipoutaisena. Auringon osuessa kohdalle on mukavan lämmintä mutta muuten on hanskat laitettava. Hyvästelin autiotalon kauniin pihakentän ja suuntasin idän suuntaan ajatuksena "josko matkanteko maittaa niin Aadolfille..."