Pääsivu Lapin kämpät Kaldoaivi Halosen ja Itäkiven kammi

KALDOAIVI
HALOSEN JA ITÄKIVEN KAMMI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

037

Edellinen

Seuraava

Turvekammi

Moresveijohkan itärannalla Muorahisvárrilta laskevan joen kohdalla, sen eteläpuolella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio


07.12.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7745200

3541130

Huom:

LISÄKUVIA

Kammi näkyy topokartalla 1975 ja Vuoden 1999 Sevettijärvi-Nuorgam kartassa. Mutta ei enään 2007 painoksessa. Esiintyy myös Metsähallituksen julkaisussa "Kaldoaivin erämaa-alueen asutus- ja elinkeinohistoriaa". jonka mukaan kammi on ollut jo ajalla 1945-1970.

”Morishvei kääntyi sitten vähitellen eteläänpäin, löysin Halosen ja Itäkiven tekemän turve kodan, johon yövyin. Aamulla jatkoin matkaa edelleen Morishvein latvaa kohden.  Jonkun matkaa kodalta alkoi maasto muuttua kallioiseksi ja paannepaikoilta näyttäviä oli pitkän matkaa. Maasto muuttui nyt hiekkaharjanteiksi ja lopulta tuli järvi, josta Morishvei alkaa. Järven rannalla on Suomen Ladun turvekammi.”  (VW 1962)

Kammin jäänteet löytää vielä hyvin ja sisälle, osin lysähtäneeseen kammiin voi kurkistaa. Paikalle on joskus tuotu puutavaraa. Ilmeisesti kunnostusta tai uuden rakentamista varten. Saattaapi tuo rakennusmateriaali vain harmaantua ja lahota ennen kuin uutta kammia aletaan värkkäämään. " I visit the 2 times, nothing change in more than 10 years." (Z 2012)

Katso 038 Moresvein riekkokammi

Päiväkirjamerkintöjä: