Pääsivu Lapin kämpät Kaldoaivi Iijärven autiotupa

KALDOAIVI
TAAVETINTUPA (Iijärven autiotupa)

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

157

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Iijärven koillispäästä n.2,2km länteen järven pohjoisrannalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huonossa kunnossa


20.11.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

noin 1900

7714160

3538670

Huom: 

LISÄKUVIA

”Hei, . . . Paikallisilta saamelaisilta kuulin, että kämpän nimi on "Taavetintupa". . . . Olen myös ymmärtänyt, että kämppä oli poromisten käyttämä talvikämppä, joka oli 70-luvun lopulla jo yli 70 vuotta vanha.” (JK 2016)

Vanha hirsikämppä. Jonkun vuoden tämäkin kämppä vielä pystyssä sinnittelee. Mikä lie rakennuksen alkuperä? Kamiinan laittaminen takan sisään on hyvä idea. Aika hurjassa kunnossa. Pitäisi olla todella kurja ilma jotta tuonne yöksi menisin. 

Rakennus esiintyy kartoillani ensikerran taloudellisessa kartassa v.1930/1968. Mukana vielä 2008 MML:n karttapaikalla autiotupana. Pohjois-suomen autiomajat kirjanen vuodelta 1958 mainitsee seuraavaa: "4. Iijärvi. Näätämöjokeen laskevan Iijärven pohjoisimman lahdenperukan rannalla talvikäyttöinen hirsimaja. Välttävässä kunnossa. Takka. Majoitustilaa 6 hengelle. Polttopuuna tunturikoivu". Onkos tämä kämppä pohjoisimman lahdenperukan rannalla ? Vai tarkoittaako jotain muuta.

"Paikallisten mukaan omistaja on Iijärven kalastuskunta ja kämppä on ollut kalastajien tukikohta talvinuotalla ja miks´ei kesäaikaankin. Kuten kuvista näkyy niin kämpän kunnianpäivät ovat jo kaukana takanapäin." NK (2011)

Päiväkirjamerkintöjä: