Pääsivu Lapin kämpät Kaldoaivi Kahdenjoenhaaran kämppä

KALDOAIVI
KAHDENJOENHAARAN KÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

026

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Kistapeljoen ja Silisjoen yhtymäkohdassa. Silisjoen itä- ja Kistapeljoen eteläpuolella. Sevettijärvi Nuorgam reitin varrella.


Raimo O. Kojo kertoo saapumisestaan kämpälle kirjassaan "Tervaksen tuoksuinen lohi" (1969) mm. seuraavaa.
"Kuljin molempien jokien rantoja etsien vedenottopaikkaa ja siitä kämpälle johtavaa polkua. Kumpaakaan en löytänyt. Juuri kun hämärä alkoi muuttua pimeydeksi nousin viimeisillä voimilla joelta sata metriä ja seisoin aukean laidassa. Vastapäisellä syrjällä kyyhötti vaatimaton kämppä kuin häpeillen! Minulle se oli taivaanportti.
Päädyssä kahdeksan hirttä, ovi raollaan, katolla pitkä heinä, räystääseen nojaamassa ahkio. Sehän oli kuin asuttu paikka. Mutta pian huomasin, ettei ovellekaan johtanut minkäänlaista polkua olikohan kukaan käynyt koko kesänä tässä rakennuksessa. . . .
. . . Rapina vain voimistui. Kynttilän valossa tutkin tilannetta ja melkein säikähdin. Seinähirret olivat täynnänsä sormen mahtuvia reikiä, joista suurimmat näkemäni muurahaiset tulivat ja menivät. Niitä oli kaikkialla sadoittain. Kamiinan vierestä oli seinähirsi syöty melkein puhki. . .
. . . Kamina savutti, katto vuoti kahdesta kohtaa, ikkuna piti tilkitä, ettei tuuli olisi työntynyt lämpimään, laverin laudoista puuttui puolet. . ."

Lukekaa kirjasta loput. Kämppä on siis ollut viimeisillään jo 1960-luvulla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta


28.02.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7741150

3552710

Huom:

LISÄKUVIA

Autiotupa teksti ja rakennuksen piste löytyy Taloudelliselta kartalta 1930/68. Kämppä on merkittynä myös Suomi Yleiskartassa 1:400 000 vuodelta 1968. Raunion merkintä 1979 topokartassa. Ei merkintää tuoreemmissa kartoissani.
Pohjois-Suomen autiomajat kirjanen vuodelta 1958: "Kahdenjoenhaara. Rajavaaran ja Pulmangin välisen polun itäpuolella sijaitsevasta Kolmisjärvestä n. 8km etelään Laavuvaaran eteläpuolella talvikäyttöinen hirsimaja. Tyydyttävässä kunnossa. Kamina. Majoitustilaa 4-6 henkilölle. Polttopuuta."  (Sijainnin kuvaus sopisi paremmin Laavuvaaran kämppään mutta se on mainittu erikseen samassa kirjasessa. On se tupien löytäminen ollut ennen hieman haastavampaa.)
Rakennusta ei enää mainita 1970 tunturi- ja autiotuvat kirjasessa.
Rakennuksen paikka on vielä hahmotettavissa maastossa. "Polku kulkee kämpän läpi". Ympäristö hiukan kulunut ja jotakin romua (kamiina) ympäristössä. (2009)

Päiväkirjamerkintöjä: