Pääsivu Lapin kämpät Kaldoaivi Kallokosken laavu

KALDOAIVI
KALLOKOSKEN LAAVU

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

211

Edellinen

Seuraava

Laavu

Näätämön ylittävältä riippusillalta noin 150m itään. Näätämön raja-asemalta 6,5km luoteeseen.


Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2001 (ohi kävelty)

01.11.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

2012

7737680

3577020

Huom:

LISÄKUVIA

Kallokosken v.2011 palaneen laavun paikalle on rakennettu samantyylinen puolikota (laavu). Käytössä se on ollut jo kesällä 2012. Edellisestä poiketen uusi on tehty höylähirrestä.
"Tulin eilen iltana pois Näätämön - Isonkivennokan reissulta ja pois tullessa huomasin että toi laavu on palanut. Paikka oli ilmeisesti jo raivattukin. Muut rakennukset alueella näyttivät säilyneen. Kuitenkin aika äskettäin palanut koska koivuissa oli lehdet kärventyneet." (SN 2011)
Paikalla oli puolikodan mallinen laavu, huusi ja puuvaja. MML:n karttapaikalla 2008 on Kallokosken sillan itäpuolella poroaita. Poroaidan kummalakin puolella on rakennuksia. 1 länsi- ja 3 itäpuolella. Paikalle merkitty nuotiopaikka jo 1999 ulkoilukarttaan mutta milloin tämä vanha laavu oli rakennettu?
Uusi laavu on sitten tehty vanhan paikalle. Myös puuvaja/wc rakennus näyttää uusitulta. Laavulta noin 40m lounaaseen on lukittu lautainen varastokoppi. Se ei liittyne laavuupaikan rakennelmiin.

Päiväkirjamerkintöjä:

Lauantai 4.8.2001
"Näätämöjoen laaksoon laskeuduttiin ja saatiin jälleen puita ympärille. Pieni oikaisu ja päästiin joen korkealle reunapenkalle maisemia ja jokea ihailemaan. Taisi siinä ensimmäinen hyttynenkin näkyä. Vettä ei löytynyt joten jätettiin sopan keitto ja jatkettiin kohti siltaa. Sillan takana rinteessä nousi savua. Samoin oli väkeä myös sillan vieressä laavulla. Jäätiin ruoan laittoon sillan kupeeseen. Näätämön ylittävä riippusilta on pitkä ja leveydeltään mönkijän ajettava. Soppa valmistui samalla kun katseltiin joen mahtavia kuohuja. Veden pinta on viimeaikojen sateiden takia noin 40 cm normaalia korkeammalla."