Pääsivu Lapin kämpät Kaldoaivi Luolajärvi

KALDOAIVI
LUOLAJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

221

Edellinen

Seuraava

Rakennusryhmä

Luolajärven itäpäässä, Jääjärviltä laskevan puron itärannalla.


VW kertoo matkastaan 1960: "Luolajärven toisessa päässä piti olla autiomaja. Löysin majan, oikein siisti ja mukava. Aamulla kävin ensin talossa, joka oli vasta rakennettu jonkin matkan päähän autiomajasta. Rakennus oli komea ja tilava, lisäksi löytyi kaikki tarpeelliset ulkorakennukset. Talon omistaa ent. rajavartioston vääpeli Lappalainen, joka on siirtynyt eläkkeelle.”
1963 "Tämä vanha rajavartioston tupa näkyy melkoisesti vuotavan, katossa taitaisi olla korjattavaa.” 

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei tiedossa


27.03.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7732000

3577350

Huom:

LISÄKUVIA

Paikalla on nykyään (2021) useita rakennuksia.
Teuvo Lehtolan ”Lapinmaan vuosituhannet” kirjassa s.261 mainitaan mahdollisesti rakennetun kaksikin kämppää Jääjärville v.1916. Mahdollisten rakennusten paikat ei ole tiedossa.
Rajavartio siirtyi ”vuokralle” Luolajärven autiotupaan 1946, joka oli siis pystyssä jo sitä ennen. Missä tarkalleen tuo tupa sijaitsi. Oliko tämä rakennus. (Kaldoaivin erämaa-alueen asutus- ja elinkeinohistoriaa s.67).
Arvo Ruonaniemi kertoo ”Muistojen selkosilla” kirjassa käynnistään Unski Lappalaisen luona Jääjärven ja Luolajärven välisellä kannaksella. Unski Lappalainen oli ollut tuolla Rajavartioston reissulla 1945-1946 perustamassa vartiota Räkkijärvelle ja sitten 1946 Luolajärvelle.

Paikalla on nykyään myös lautarakennus joka on ollut vuokrattavana (lomaregas / Mökki24.fi 2015/2021). Luolapuron suulla on pieni 2 hengen sauna.
Ilmakuvan ja kartan (2021) mukaan paikalla on kaksi isompaa rakennusta, kolme talousrakennuksen kokoista rakennusta ja vielä pieni rakennus Luolajärven rannalla.
Paikalla on ainakin Lappalaisen talo, vuokramökki ja rantasauna. Onko vanha hirsirakennus enää olemassa?

Merkitty autiotuvaksi vuoden 1958 Pohjois-Suomen autiomajat kirjasessa: "14 Luolajärvi. Sevettijärven pohjoispuolella sijaitsevan Luolajärven itäpäästä lähtevän puron varrella talvikäyttöinen hirsimaja. Hyvässä kunnossa. Takka. Majoitustilaa 12 henkilölle. Polttopuuta."

Kartalla autiotupana vielä 1968 yleiskarttakirjassa ja 1977 topokartalla.

Päiväkirjamerkintöjä: