Pääsivu Lapin kämpät Kaldoaivi Poaskevarri

KALDOAIVI
POASKEVARRI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

132

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Poaskevarrin koillispuolella olevan kurun itäpäässä. Se kuru jonka läpi virtaa puro Poaskevarrin länsipuolisilta järviltä. Kunnanrajalta n.1,5km kaakkoon.Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio


04.11.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1964

7724830

3539290

Huom: 

LISÄKUVIA

Maapenkkaan kaivettu kämppä joka on ollut räystästä myöden maan sisällä. Oven puoleiselle seinälle on koottu turvetta eristeeksi. Kämpässä on puurunko tunturikoivusta. Tuohi on ollut katon eristeenä ja ilmeisesti turvetta ja maata tuohien päällä. Kämppä on ollut tilavahko.

"Paikka kyllä löytyi, se ei ollut autiotupa, korsu huonossa kunnossa, rakennettu 27.6.1964.  Vaikutti siltä, että se on ollut riekkomiesten tukikohta.  Katossa oli reikiä ja sen näköinen, ettei siellä pitkään aikaan oltu käyty. " (katkelma matkakertomuksesta VW 1975).
Kuvien mukaan kammi olisi jo 1975 oven yläpuolelta avoin ja matkakertomuksen mukaan katto vuotanut. Kun noilla suunnilla ei ole moinia rakennuksia tai muitakaan suojapaikkoja, niin huonompikuntoinenkin kömmänä kelpaa pitkään. Voisi siis olettaa jotta kammia olisi käytetty tilapäiseen majoitukseen tuonne 1980-luvun vaihteeseen tai hieman yli.

Kammi on siis rakennettu 1964 ja se on jo kymmenen vuotta myöhemmin huonossa kunnossa. Tästä voi tietysti tehdä päätelmiä ettei paikka ollutkaan tarkoituksen mukainen, rakentajan mieli on muuttunut tai luonnossa on tapahtunut jotain. (1960-luvun tunturimittarin tuho ei tiettävästi ulottunut tänne asti).

Rakennus on merkitty 1974 topokarttaan ja Sevettijärvi-Nuorgam ulkoilukarttaan 1999 ja 2007 Autiotuvaksi. Vuoden 2002 topokartasta merkintä poistunut. Vuoden 2007 ulkoilukartan jälkeenjääneisyys tupamerkintöjen osalta on jo vastuutonta. Ulkoilukartan tietoihin pitäisi pystyä luottamaan.  Paikalla vuonna 2005 käynyt on jo kirjoittanut  "romahtanut aikaa sitten".

Päiväkirjamerkintöjä: